De zon. Bron van warmte, bron van licht. Dit krijgen we gewoon. Hoeven we niets voor te doen. En als je dan ook nog een apparaat hebt, dat daar stroom van maakt, is dat heel handig. Energie, in de vorm van brandstof, gas of elektra zal in de nabije toekomst waarschijnlijk langzaam maar zeker duurder worden. Ik heb een paar maanden geleden een aantal zonnepanelen gekocht. Ze zijn op het moment niet duur en leveren na aanschaf gratis stroom. Hoe mooi zou het zijn als je met deze gratis energie de planten op de tuinderij van water kan voorzien. Maar hoe pak je dat aan? Er zijn verschillende opties. Vaak wordt van de gelijkstroom die de zonnepanelen leveren wisselstroom gemaakt en aangesloten op het wisselstroomsysteem van bijvoorbeeld een huishouden en wordt het teveel teruggeleverd aan het net. Maar van gelijkstroom wisselstroom maken kost energie. Je hebt wat verlies. Op tuinderij de Haverkamp, in Deventer, maken ze gebruik van kleine 12 volt gelijkstroom pompjes. Ik heb nu ook zo’n pompje aangeschaft om er mee te kunnen testen. Wat voor apparatuur heb je verder dan nodig? Je hebt een accu en een stroomregelaar nodig die de stroom van het zonnepaneel in goede banen leidt. Het lijkt erop dat ik nu de goede stroomregelaar gevonden heb. Nu nog een goede accu en we zijn weer een stap verder. Wordt vervolgd.
Toen de eerste tunnelkas gebouwd werd, leek het me mooi om er bomen omheen te planten. Dan kijk je er wat vriendelijker op. En hoe kom je aan bomen? Nou met kerst nemen veel mensen een boompje in huis en daarna….. Dus toen hebben een aantal leden hun kerstboom aan de Nieuwe Akker gegeven. Die heb ik toen aan weerszijden van de kleine kas geplant. Echter kleintjes worden groot. En grote bomen aan de zuidkant van de kas is dan niet handig. Ik heb toen de 7 bomen die het kerstavontuur overleefd hadden op een andere plek geplant. Ze kregen toen de functie om een Yurt uit het zicht van de nieuwe woonwijk richting Schalkhaar te houden. En nu zijn die 7 bomen zo groot geworden dat er 3 stuks tussenuit kunnen. We hebben er nu 1 met grote kluit uitgegraven. Met de tractor opgetild en op een andere plek geplant.
Mooi werk! Nu hopen dat de boom goed aanslaat.
Het begin van een nieuw teeltseizoen komt in zicht. Ik begin op scherp te staan. Het einde van dit teeltseizoen nadert. De prei is nagenoeg op. Er nog heel veel pastinaak! Wat daar mee te doen? Over ongeveer een maand is het klaar. Dan ploeg ik de grond om. Dus alles wat we voor die tijd uit de grond krijgen en een goede bestemming weten te geven is meegenomen. Bij deze mag je ruim pastinaken uit de grond halen om thuis een voorraad aan te leggen. Laat de grond en het blad er een beetje aanzitten en bewaar de dikke wortels op een koele en donkere plaats. Bijvoorbeeld in een doosje in een kelder of schuurtje. In de koelkast kan ook. Dan na het eventueel nat schoonmaken wel droog maken, indien ze je wat langer wil bewaren. Ik kijk het de komende dagen aan, wat jij en je medeleden uit de grond halen en mogelijk regel ik een grote afname. Wel graag aansluitend blijven oogsten. Niet hier en daar hapsnap uit de grond halen! Wist je dat je van pastinaak ook lekkere soep kunt maken? Bijvoorbeeld pastinaak-mosterd soep. Heerlijk! Kijk maar eens op internet. De winterpostelein is goed doorgegroeid. Hier is weer voldoende van. Eet smakelijk!
Te oogsten:
Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Kijk goed waar nog wat in de grond zit! Zodat er niet hele stukken worden overgeslagen. Ongeveer 300 gr per volwassene. Je mag meer. Om thuis een voorraad aan te leggen. Tot 5 kg per volwassene.Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Winterwortels: Liggen in een kist in de grote kas. Ongeveer 300 gram per volwassene.
Schorseneer: Ze staan vlak bij de handpomp, iets naar rechts en dan 15 meter naar achteren. Zie ook de bordjes. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Zolang de voorraad strekt
Boerenkool en palmkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. De bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.Prei: Staat helemaal rechts op het land. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Jan-Jaap Scholten