Wat moet je nou met een overheid die nieuwe regels maakt waar je niet aan kan voldoen? Vorig jaar in oogstbericht nr. 51 had ik er al over geschreven. Alle landbouwbedrijven moeten bij de overheid elk jaar de oppervlakte aan teelten opgeven. Dat is al vele jaren zo. Maar sinds vorig jaar is de minimaal toegestane teeltbed-breedte 3 meter. De teeltbedden op de Nieuwe Akker zijn 1,10 meter breed. Dat wordt vooral bepaald door de afstand die er tussen de tractorwielen zit. Meestal varieert de teeltbed-breedte bij de kleinschalige telers rond de 1,50. Je zou natuurlijk 2 teeltbedden naast elkaar met hetzelfde gewas kunnen opgeven als een teelt van 3 meter breed. Dat heb ik ook geprobeerd. Maar van de meeste groente teel ik geen 2 teeltbedden naast elkaar. Dus dat lukt niet. Maar goed, je moet toch wat en vult wat in. Want dat moet! Vorig jaar augustus ben ik er uit gepikt voor controle. En ze kwamen ook voornamelijk om die teeltbed-breedte te controleren. En die klopte bij mij dus niet overal. Dat heeft de controleur ook in zijn rapport gezet. Die heeft dat opgestuurd naar het ministerie van landbouw. Ik heb er nog niets over gehoord. Dus weet ik ook niet waar ik aan toe ben. Maar ik moet eigenlijk uiterlijk eind deze maand wel een nieuw uitgewerkt teeltplan gemaakt hebben! Ik snap wel waarom veel boeren op de trekker stappen en gaan demonstreren. We worden gek van al die onmogelijke of ondoenlijke regels. Als er weer een demonstratie is, niet te ver weg, stap ik ook op mijn tractor en sluit ik mij aan!

Oh ja, misschien nog goed om aan te geven waarom de overheid( en hun adviseurs uit Wageningen) voor minimaal 3 meter gekozen hebben? Omdat het anders met hun luchtfotosysteem moeilijk is vast te stellen. Uit welk jaar zou dat systeem komen? Maar goed, dit was hun antwoord. Overigens wel bijzonder dat we überhaupt een antwoord gekregen hebben en waarschijnlijk nog eerlijk ook.

But life goes on. We hebben op de tuinderij weer een grote spar die een beetje klem groeide tussen 2 andere grote sparren verplant. We hebben een enorme kluit uitgegraven. De boom met de tractor opgetild en een mooie plek met ruimte gegeven. Mooi werk om te doen. Met dank aan Roland die geholpen heeft.

2024 02 15 houtIk moet binnenkort de spullen uit de kleine kas halen om daar de grond te gaan voorbereiden voor de sla- en bosui-teelt. Die spullen moeten in de nieuwe schuur. Ik heb het dak wel zo’n beetje klaar, maar er moeten nog zijwanden in. Daar had ik stukken van het plastic folie van de grote tunnelkas voor in gedachten. Want dat plastic, waar vele scheuren in zitten, wordt vervangen. Maar de grote tunnelkas staat nog vol met spullen. En wordt gebruikt als droogplek, houtkloof-plek, siësta-plek, werkplek, kantine, tractor-garage etc. Vooral de kantine functie is de komende tijd nog fijn. Dus helemaal het plastic eraf halen wil ik nog niet. Heb toen bedacht dat ik misschien wel al de helft van het plastic er nu af kan halen. Dus ben ik flink gaan opruimen. Heb het laatste hout gekloofd en opgeladen op de grondbak van de tractor.

Vervolgens heb ik alle spullen naar het voorste gedeelte van de kas verplaatst. Het achterste gedeelte van de plasticfolie kan nu afgesneden worden. Wordt vervolgd.

Er nog veel pastinaak! Dus mag je ruim pastinaken uit de grond halen om thuis een voorraad aan te leggen. Laat de grond en het blad er een beetje aanzitten en bewaar de dikke wortels op een koele en donkere plaats. Bijvoorbeeld in een doosje in een kelder of schuurtje. In de koelkast kan ook. Dan na het eventueel nat schoonmaken wel droog maken, indien ze je wat langer wil bewaren. Ik kijk het de komende dagen aan, wat jij en je medeleden uit de grond halen en mogelijk regel ik een grote afname. Wel graag aansluitend blijven oogsten. Niet hier en daar hapsnap uit de grond halen!

Door het warme weer zie je de bladgroenten weer groeien. De kleine boerenkool blaadjes worden weer groter. Ook de winterpostelein is weer flink aan de groei! Ik zag zelfs iemand weer snijbiet oogsten! Vind het überhaupt al een wonder dat die niet kapot gevroren is! Er is nog 1 kist winterwortel op voorraad in een koelcel. En 1 volle kist heb ik net in de grote tunnelkas gezet. Als het het te warm wordt verplaats ik die mogelijk naar de nieuwe schuur. Kan je die gelijk bewonderen.

Te oogsten:

Pastinaak: Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Kijk goed waar nog wat in de grond zit! Zodat er niet hele stukken worden overgeslagen. Ongeveer 300 gr per volwassene. Je mag meer. Om thuis een voorraad aan te leggen. Tot 5 kg per volwassene.

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.

Winterwortels: Liggen in een kist in de grote kas. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zolang de voorraad strekt

Boerenkool en palmkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. De bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneer: Ze staan vlak bij de handpomp, iets naar rechts en dan 15 meter naar achteren. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten