Ik moet terugkomen op wat ik vorige week zei over de nieuwe regels van de Nederlandse overheid. Ik melde dat de minimaal toegestane teeltbed-breedte 3 meter is. Dat geldt echter alleen als je in aanmerking wilt komen voor subsidie voor biodiversiteit. We hoeven de teeltbed breedte op de Nieuwe Akker dus niet aan te passen, maar dan krijgen we geen subsidie. We scoren 100% in diversiteit in teelten, maar ja geen 3 meter, geen….Beetje wrang. We telen al vanaf het begin, 13 jaar geleden, heel vriendelijk voor de natuur. We telen volledig biologisch(zonder keurmerk) en ik heb de biodiversiteit in en om de tuinderij zien toenemen. Sterker nog; we helpen actief de biodiversiteit. We telen geschikte bloemen voor de insecten en maaien sommige stukken niet zodat er een grotere verscheidenheid aan planten kan zijn. We maken houtwallen, we planten bomen, etc.! Maar goed. We zijn klein. In grootte en in aantal. Dus we vallen niet op, we worden niet gezien. We zijn niet zo belangrijk. In Wageningen. Aan de landbouwuniversiteit. Waar 2 bollebozen de nieuwe subsidie regels hebben uitgedacht. Tja. Zo was het ook toen ik zelf in Wageningen studeerde. De faculteit “biologische landbouw” was gezeteld in een houten barak aan de rand van Wageningen. Dit geeft heel goed de plek en de omvang weer van de biologische landbouw in het Nederlandse landbouwlandschap. Maar niet getreurd. We hebben de subsidies en Wageningen helemaal niet nodig. Inmiddels is de Nieuwe Akker een sterk en gezond landbouwbedrijf geworden. Met een grote betrokkenheid van de oogstaandeelhouder. Jij dus. En dat is onze sterkste kant. De gemeenschap achter de Nieuwe Akker. Samen sta je sterk. Voor mij als tuinder op de Nieuwe Akker is dit een enorme steun. Fijn om in verbinding te kunnen werken.

Het voorjaar komt met rasse schreden. Over een week is het begin maart en als het dan een aantal dagen goed droog weer is, ga ik het land bewerken. Klepelen, mesten en ploegen. Voor mij altijd een heel spektakel. Ik werk dan met grote machines. Die ik niet gewend ben. Soms gebeurt er iets. Gaat er wat kapot of rij ik in een greppel. Afijn, Uiteindelijk komt het altijd weer goed.

2024 02 22 schuurDe grote kas mist voor een deel de plastic folie. Dat ziet er wat dramatisch uit. Iemand dacht zelfs dat er een storm had huisgehouden. Maar no worries. Ik heb dat plastic zelf weggehaald en gebruikt voor de zijwanden van de nieuwe schuur. De kas krijgt een nieuwe folie. De nieuwe schuur is qua buitenkant af.

Er zitten zijwanden in en ik heb op de nok van het dak een omgekeerde dakgoot bevestigd. Die is dus nu ook waterdicht! Ik heb samen met Jolanda en Rob de spullen uit de kleine kas in de nieuwe schuur gelegd. Kunnen we straks sla en bosui in de kas planten! Daarvoor moet ik 3 rijen winterpostelein weghalen. Dus die nu graag eerst oogsten.

Elk nadeel heb zijn voordeel. Door de warmste februari sinds tijden, groeit alles lekker door. Zo is er weer nieuw boerenkool- en palmkoolblad. Nog klein, maar prima te oogsten. Nu nog een nachtje vorst erover….. De winterpostelein is ook al weer flink groot. Daar mag je nu meer van oogsten. Je kan er bijvoorbeeld ook stamppot van maken. A la andijvie. De winterwortel is nog steeds op voorraad. De pastinaak wordt goed geoogst. Ga zo door! Er is nog genoeg.

Te oogsten:

Pastinaak: Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Kijk goed waar nog wat in de grond zit! Zodat er niet hele stukken worden overgeslagen. Ongeveer 300 gr per volwassene. Je mag meer. Om thuis een voorraad aan te leggen. Tot 5 kg per volwassene.

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer. Tot 400 gram. Graag eerst de 3 rechter rijen oogsten!

Winterwortels: Liggen in een kist in de grote kas. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zolang de voorraad strekt

Boerenkool en palmkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. De bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneer: Ze staan vlak bij de handpomp, iets naar rechts en dan 15 meter naar achteren. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten