2024 03 uitjes plantenZin in een voorjaarsuitje? Dat kan! Ook dit jaar weer beginnen we gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 13 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Ook mensen op de wachtlijst zijn welkom!

Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Dus zaterdag 13 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen!

Aansluitend zullen we met diegene die nog even tijd hebben, het nieuwe plasticfolie over de grote tunnelkas heen trekken. Want ook hier geldt: vele handen maken licht werk!

Inmiddels is er weer het nodige gezaaid; meiraapjes, bietjes, zomerwortels en zomerpastinaak, koolrabi, savooi kool en koriander. Het aardperen veldje is van compost voorzien en weer mooi geëgaliseerd. De komende dagen halen we het oude plastic van de grote kas af. Daarna wordt het kasframe gedemonteerd en op de nieuwe plek weer in elkaar gezet. Wat is het toch fijn om een grote schuur te hebben. Er kunnen veel spullen in en het is een mooie droge werkruimte. Dat komt goed uit. Want vanaf volgende week starten de vaste vrijwillige medewerkers weer!

Te oogsten:

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Schiet in de bloei! De kleine witte bloemetjes kunnen ook gegeten worden. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer. Tot 400 gram.



Jan-Jaap Scholten