Elk jaar telen we Nieuw-Zeelandse spinazie. Normaal gesproken wordt het voorgezaaid in een potje. De opkweek duurt erg lang. Het kan wel een maand duren voordat er een plantje verschijnt. En dan duurt het nog lang voordat je het uit kan planten. Maar na het uitplanten kan het snel gaan. De plant groeit groter en groter. Door het oogsten versterken we de groei nog eens doordat we de plant als het ware snoeien en er nog meer zijtakken ontstaan. We oogsten er wel zo’n 18 weken van! Een dankbare teelt. Alleen de start is traag en moeizaam. De spinazie gaat aan het eind van de zomer in de bloei en vormt zaad. We laten de plant op de tuin staan. Een prima bodembedekker. Zodra het in de winter gaat vriezen sterft de plant. In het voorjaar ploeg ik de plantenresten met het zaad onder de grond. Sinds we dit doen, komen er elk jaar wel ergens spontaan Nieuw Zeelands spinazie plantjes op. Vaak nog sneller dan in de eigen opkweek. En soms lukte de opkweek niet goed en hadden we niet genoeg plantjes. We gebruikte dan zo’n spontaan opgekomen plantje. Sinds 3 jaar is dit de standaard praktijk geworden. We zoeken waar ze opkomen en markeren die plekken, zodat we daar de grond niet bewerken. We hebben dit jaar zelfs geen NZ-spinazie voorgezaaid! We vertrouwen volledig op de spontane opkomst. Gisteren zijn ze verplant.
Als de groenten hard groeien, groeien de onkruiden hard mee. En soms zelfs nog harder. Het is altijd een hele klus om het onkruid onder controle te houden. Ondanks dat vele handen licht werk maken, hebben we werk genoeg en hoe minder onkruid hoe beter. Zo bedekken we de grond tussen de rijen tomaten, komkommer, paprika en aubergine met gronddoek. Dan hoeven we daar niet meer te schoffelen.
Zo legt Bram al vele jaren gronddoek in de kas. Hij wordt al een ervaren “kas-stoffeerder”.
Over onkruid gesproken. Er wordt goed gewied tussen de uienplantjes. Fijn! Als je wilt helpen met tussen de uienplantjes wieden; loop dan even naar achteren. Daar staat nog wat onkruid wat nodig weg moet. In het teeltbed links van de uien hebben we winterwortel gezaaid. Dus goed op het paadje blijven!
Deze week komt ook snijbiet en paksoi op het oogst-menu. Eet smakelijk!
Te oogsten
Bosuitjes: Staat op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. Je mag er 4 per volwassene.
Nieuwe Raapstelen: Staan vlak bij de zwengelpomp. 20 meter achter de oude raapstelen Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.
Nieuwe Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.
Radijs: Staat net voor de nieuwe raapstelen. Dikke uitzoeken en uit de grondtrekken. 8 per volwassene.
Snijbiet: Staat vlak bij de pomp. Iets naar links, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.
Paksoi: Staat rechts op de tuin. Zie bordjes. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.
Jan-Jaap Scholten