
Paksoi is een langwerpige bladgroente die van oorsprong uit Azië komt. Het is familie van de Chinese kool, maar inmiddels verspreid over de hele wereld. Paksoi is heel slank en bevat veel vitamine C, supergezond dus. Lees verder voor 5 praktische paksoi tips:
Wassen & snijden
Als je paksoi gaat bereiden kan je het beste eerst het onderste gedeelte van de stronk er af snijden. Dan was je de grote bladeren met stengel onder de kraan. Vervolgens snijd je het witte gedeelte in dunne reepjes, en de groene bladeren in grovere stukken.
Eet ‘m rauw!
Dat je paksoi heel lekker kan roerbakken, maar ook koken of stomen wist je waarschijnlijk wel. Maar paksoi is ook erg lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld als salade! Zowel het witte als het groene gedeelte is hier geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan een Aziatische salade, in combinatie met bijvoorbeeld mango, paprika, sesamzaadjes en sojasaus.
Volgorde
Als je de paksoi wel gaat koken of roerbakken, begin dan met het witte gedeelte te bereiden. Dit gedeelte is iets harder en kan een wat langere tijd gebruiken. Voeg pas tegen het eind (na ongeveer 5 minuten) het groen toe, en bak of kook dit nog 1 minuut mee.
Gezond
Als je paksoi toevoegt aan je maaltijd zit je sowieso goed. Paksoi bevat bijna geen calorieën, maar zit bomvol vitamine A en C!
Fermenteren
Om de paksoi te bewaren voor later, kan je het fermenteren. Klinkt misschien ver van je bed. Maar zuurkool kennen we allemaal. En dat is ook gewoon gefermenteerde witte kool. Dus zoiets kan ook met paksoi. In de bijlage staat een recept voor Kimchi van paksoi. Leuk om te proberen!
Er wordt goed gewied tussen de uienplantjes. Fijn! In het teeltbed links van de uien hebben we winterwortel gezaaid. Dus goed op het paadje blijven!
Deze week komt ook spitskool, kropsla en meiraap op het oogst-menu. En rode bessen! Eet smakelijk!
Te oogsten
Paksoi: Staat rechts op de tuin. Zie bordjes. Er is veel! Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Maar je mag meer, als je het bijvoorbeeld wilt fermenteren of er een andere nuttige bestemming voor weet.Spitskool: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Oogsten; mooi dik gevuld exemplaar zoeken en onder de kool door snijden of knippen. 1 per volwassene.
Rode bessen: Staan tussen de grote kas en het pad. Ongeveer 150 gram per volwassene.
Meiraap: Op het rechter gedeelte. Oogsten; mooi dik exemplaar uitzoeken en uit de grond trekken. 2 per volwassene
Snijbiet: Staat vlak bij de pomp. Iets naar links, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.
Kropsla: Staat rechts naast de snijbiet, 10 meter naar achteren. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.
Bosuitjes: Staan op rechter gedeelte, zie bordje vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. Je mag er 4 per volwassene.
Zolang de voorraad strekt
Raapstelen: Staan vlak bij de zwengelpomp. 20 meter achter de oude raapstelen Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.
Radijs: Staat net voor de nieuwe raapstelen. Dikke uitzoeken en uit de grondtrekken. 8 per volwassene.
Jan-Jaap Scholten