We kennen bijna allemaal wel de verhalen over de afname van het aantal insecten. Je raakt er bijna aan gewend. Maar als je het zelf ervaart, komt het echt binnen. Vorig jaar ben ik geschrokken van de afname aan insecten op de tuin. Ik zag beduidend minder vlinders en bijen. Ik heb toen besloten om insecten actief te helpen. We hebben dat seizoen onder andere met vereende krachten phacelia geteeld. Ook wel bijenbrood genoemd. We werden door de imker van de Nieuwe Akker beloond met een potje honing. Hoe mooi was dat. Ik heb een aantal jaren geleden snijbloemen geteeld. Was leuk om te doen, maar te veel werk naast de groenteelt. Angelique en Liesbeth, 2 zussen, vonden het jammer dat er geen bloemen meer geteeld werden. Ze wilden wel helpen bloemen telen. Toen bedachten we dat we bloemen voor de insecten kunnen telen. Dus wordt er nu op een teeltbed van 60 meter verschillende soorten bloemen geteeld. De bloemen zijn ook bijna allemaal eetbaar. Dus als er een keer heel veel bloemen zijn kunnen we wat plukken om ons eten te versieren.

2024 06 07 alyssumEen van de bloemen die we telen is alyssum. Dat is een klein wit of paars bloemetje dat o.a. lieveheersbeestjes en zweefvliegen aantrekt. En die eten weer luizen. We hebben een paar alyssum’s ook tussen de tuinbonen geplant. De laatste jaren hadden we steevast veel last van zwarte luizen op de tuinboon. Er zat dit jaar wel wat zwarte luis op, maar het werd geen plaag, het beperkte zich tot een paar planten en nu is de zwarte luis zelfs bijna helemaal weg! De tuinboonplanten hebben er in jaren niet meer zo goed uit gezien. Dat kan wel eens een mooie oogst worden!

De peultjes doen het ook heel goed dit jaar. Ze bloeien al een tijdje volop en de eerste peultjes hangen er al aan. We kunnen beginnen met de oogst! Er zijn veel rijpe rode bessen op het moment. Dus als je wilt invriezen of jam wilt maken, mag je meer plukken.

Te oogsten

Peultjes: Ze staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet lostrekt van het gaas. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Paksoi: Staat rechts op de tuin. Zie bordjes. Er is veel! Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Maar je mag meer, als je het bijvoorbeeld wilt fermenteren of er een andere nuttige bestemming voor weet.

Spitskool: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Oogsten; mooi dik gevuld exemplaar zoeken en onder de kool door snijden of knippen. 1 per volwassene.

Rode en andere bessen: Staan tussen de grote kas en het pad. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer. Tot 500 gram.

Meiraap: Op het rechter gedeelte. Oogsten; mooi dik exemplaar uitzoeken en uit de grond trekken. 2 per volwassene

Snijbiet: Staat vlak bij de pomp. Iets naar links, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Kropsla: Staat rechts naast de snijbiet, 10 meter naar achteren. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitjes: Staan op rechter gedeelte, zie bordje vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. Je mag er 4 per volwassene.Jan-Jaap Scholten