2024 06 20 kasraamDroog weer op komst! Ik kijk er naar uit. Ik wacht al weken lang op genoeg droge warme zonnige dagen om het perceel waar de piramide staat, onkruid vrij te krijgen. Ik wil daar een mengsel van groenbemester inzaaien. Door het perceel te eggen trek je het onkruid los en kan de zon het uit laten drogen. Dit wordt dan poging nr. 3

Door de natte omstandigheden en doordat sommige zaad dan wegrot in de grond voordat het ontkiemt, gaan we sommige groenten nu voorzaaien in potjes in de kas. We hebben inmiddels 400 bietjes, 400 sojaboontjes en 400 haricot verts gezaaid. Nu hopen dat het mooi opkomt. Het beste kweken we deze plantjes op in een niet al te warme kas. De kleine kas is hier zomers te warm voor.

Daarom maken we nu een groot dakraam in die kas. En mogelijk brengen we ook nog kalk aan op het plastic om de temperatuur extra te temperen.

2024 06 20 rabarberAfgelopen winter hebben we onderzoek gedaan naar welke groente de leden nog missen in het aanbod op de Nieuwe Akker. Als 1 van de winnaars kwam daar rabarber uit. Dit hebben we in april voorgezaaid. De plantjes kwamen goed op. Maar waar zet je die nou neer? Het is een vaste plant, die goed schaduw verdraagt. Na lang wikken en wegen, vonden we een geschikte plek. Gelijk rechts naast de aardperen, staan 2 eikenboompjes en wat wild spul. Voornamelijk gras. We hebben de onderste takken van de boompjes afgehaald. Vervolgens hebben we het daaronder gemaaid en vervolgens een flinke laag grond opgebracht. Het is namelijk nogal een lage natte plek en je wil niet dat de rabarber in het water komt te staan. Een collega-tuinder hier in Deventer gebruikt veel biologisch afbreekbare folie tegen onkruid. Dat wilde ik ook eens een keer proberen. Dus hebben we 4 stroken folie aangebracht en daar de rabarber in geplant.


Vervolgens hebben we tegen de slakken ringen van koperdraad om de planten heen gelegd.

De spitskool is nu op. Maar de kleine savooiekool die er achter staat is inmiddels ook zover. De eerste broccoli stronken en aubergines zijn oogstbaar. Voor de sla kunnen we verder met een rode kropsla. Er zijn heel veel bessen. Rode, Zwarte en Josta. Ik denk dat ik maar eens jam ga maken!

Te oogsten

Kropsla, rood: Paadje gelijk rechts naast de snijbiet inlopen, helemaal naar achteren. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Savooie kool: Staat op rechter gedeelte. Links naast de broccoli. 20 meter naar achteren. Oogsten; mooi dik gevuld exemplaar zoeken en onder de kool door snijden of knippen. 1 per volwassene.

Peultjes: Ze staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet lostrekt van het gaas. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Paksoi: Staat rechts op de tuin. Zie bordjes. Er is veel! Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Maar je mag meer, als je het bijvoorbeeld wilt fermenteren of er een andere nuttige bestemming voor weet.

Rode-, Zwarte- en Josta bessen: Staan tussen de grote kas en het pad. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer. Tot 500 gram.

Snijbiet: Staat vlak bij de pomp. Iets naar links, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Zolang de voorraad strekt:

Broccoli: Staat op het rechter gedeelte, vooraan. Mooi grote stronk uitzoeken. Alleen de stronk uitsnijden, dan kunnen er weer nieuwe groeien. 1 per volwassene. Niet 2 kleine oogsten! Er is misschien nu niet genoeg voor iedereen. Diegene die nu dan een exemplaar kunnen oogsten, wachten daarna totdat ik aangeef dat het weer kan.

Bosuitjes: Staan op rechter gedeelte, zie bordje vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. Je mag er 4 per volwassene.

Peterselie: Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Koriander: Staat in het verlengde van de snijbiet. Graag alleen het bovenste gedeelte van de plant oogsten. Dan loopt het van onderen weer wat uit. Bijvoorbeeld de bovenste 30 cm in 1 keer. Evt inclusief bloemetjes. die kan je ook gewoon eten. Plukken of snijden. 1 bosje per volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Rechter rij. Er is misschien nu niet genoeg voor iedereen. Diegene die nu dan een exemplaar kunnen oogsten, wachten daarna totdat ik aangeef dat het weer kan.


Jan-Jaap Scholten