We zitten nu denk ik op de top van het aantal verschillende soorten groente die je nu op de Nieuwe Akker kan oogsten. Ik tel er achttien. En dan heb ik de groenten ”zolang de voorraad strekt” niet meegeteld. Wat een rijkdom, wat een overvloed!
Er vallen weliswaar groenten af, maar er komen er ook nog bij! Deze week komen de knolselderij en groenlof erbij. De laatste is een wat bittere bladgroente. Die kan nu mooi de andijvie vervangen, want die is nu wel zo’n beetje klaar. Ze is ook nachtvorst bestendig, vandaar dat ze in deze tijd van het jaar op het land staat.
In het midden van het teeltbed van de knolselderij heeft het loof flink te lijden gehad van de schimmel roest. Daar gaan we dan eerst oogsten, want die knollen zijn minder lang goed te houden.
Alle oranje pompoenen zijn nu van het land gehaald.
Veilig voor de nachtvorst in de aanhangwagen in de schuur. Graag pompoenen mee naar huis nemen om daar voorraad op te slaan. Als het buiten lang vochtig weer is, blijven ze niet heel lang goed in de aanhangwagen! De bruine butternut ligt nog op het land, maar die halen we dus morgen binnen.
De zomerwortels zijn nu nagenoeg op geoogst. We gaan over op de winterwortels. Dat is een ras, wat ik nog ken vanuit mijn tijd op een andere tuinderij. Ben benieuwd hoe ze hier smaakt. Veel plezier met de oogst!
Te oogsten:
Edamame(12,13): aan het eind van beide teeltbedden. Groene zaden van soja. Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag 2x zoveel om bv in te vriezen.Sperziebonen van het ras Saxa (14): Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag het dubbele om in te maken.
Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.
Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.
Krulsla(18) Staat achter de andijvie. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.
Rucola(18) Helemaal achteraan, achter de krulsla. De rechter rijen. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.
Knolselderij(23): We beginnen met oogsten in het middengedeelte. Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. ongeveer 400 gram per volwassene.
Chinese kool(27): Staat op rechter gedeelte, achteraan. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene.
Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Groenselderij(30): Staat achteraan. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Graag om en om, als op een dambord wegsnijden. Zie oogstbericht nr. 35. Je maakt dan “beluchtingsgaten”. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.
Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Graag luchtgaten in het gewas oogsten.
Rode bieten(36): Naar achteren lopen. Dikke biet uitzoeken. Onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Winterwortels(38): Staat helemaal achteraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zomerpastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!
Oranje Pompoen: Oranje Hokkaido. Liggen in de aanhangwagen in de schuur Jaarabonnementhouders graag meer meenemen om thuis een voorraad aan te leggen! Zeker 5 kg in totaal per volwassene!
Zolang de voorraad strekt:
Suikermais (46-49): Van de linker rijen oogsten! Er zijn er nog een paar. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke (bruine) pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.Raapstelen (18) Helemaal achteraan, achter de krulsla. De linker rijen. Blad is aangetast. Stelen zijn nog wel bruikbaar. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.
Kerstomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 4 dikke of 75 gram per volwassene. Graag onderaan eerst plukken.
Rode paprika: In de grote kas, linker rij. Mooie rode paprika uitzoeken en met snoeischaar! los knippen. De planten zijn heel kwetsbaar. En takken breken makkelijk af. Dus graag voorzichtig. 1 per volwassene.
Gewone tomaat: In grote kas. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. Ongeveer 100 gram per volwassene.
Courgette(26): Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de tuinbonen. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.
Aubergine: In grote kas. Rechter rij. Dikke aubergine uitzoeken. Voorzichtig met een mesje of snoeischaar oogsten. 1 per volwassene.
Komkommer: In de grote kas. Middelste rij. 1 per volwassene.
Jan-Jaap Scholten