En fijn dat er op korte termijn leden konden helpen met ze van het land af halen. Inmiddels is het gehele pompoenen veld schoongemaakt en met winterrogge ingezaaid. Ik heb afgelopen weekend alle vorstgevoelige groenten afgedekt met vliesdoek. Om ze te beschermen tegen de mogelijke vorst. Best wel een klus. Want het betrof de edamame, sperziebonen, snijbiet, peterselie, snijselderij, NZ- spinazie, krulsla, raapstelen, rucola, knolselderij, Chinese kool en groenselderij. Toch nog 13 teelten. Ik had ook bijna de gehele voorraad vliesdoek in gebruik. Gelukkig is er flink van de edamame en sperziebonen geoogst. Dan hebben we dat in ieder geval binnen. Want er kan zo weer nachtvorst komen.
En ja niet vergeten extra pompoenen mee naar huis te nemen. Om daar een voorraad op te slaan. Dus ook de licht bruine butternut meenemen. Ze liggen nu in een aanhangwagen in een open schuur. Als het lang vochtig weer is worden ze er niet beter op! Als je met de auto komt; op de parkeerplaats staat een kruiwagen. Kan je heel goed pompoenen in doen.
De teelten in de grote kas lopen nu wel naar hun einde. Veel is er niet meer. En er hangen bijna alleen nog wat groene paprika’s en tomaten. Ik stel voor dat we dit even een weekje niet oogsten. Dan kleuren er misschien nog wat rood. De winterpostelein in de kleine kas groeit gestaag door. Zal niet heel lang meer duren voordat het groot genoeg is om te oogsten. Langzaam maar zeker raken sommige groenten op of uit het seizoen. Zo hebben we bijvoorbeeld nog een restje krulsla op het land, maar die wordt er met dit weer natuurlijk niet beter op. Maar er komen ook nog steeds nieuwe groenten bij! Deze week beginnen we aan de palmkool.
Is van oorsprong een delicatesse uit Italië. Hij wordt ook wel Cavolo Nero, zwarte kool, genoemd. Het gewas staat als donkere palmboompjes op het land. De groente houdt het midden tussen boerenkool en savooiekool. Basisbereiding: Snijd de grove nerf uit de kool en snijd hem in reepjes. Je kunt de kool dan eenvoudig roerbakken maar ook verwerken in velerlei gerechten.
Wat ik belangrijk vind is dat we eerst de grote onderste bladeren oogsten. Dan kunnen de kleinere bladeren nog groter groeien. Ik heb er moeite mee als iemand in één keer de hele stronk tot bovenaan kaal plukt. Is gewoon zonde en jammer van de oogst. Dus...ga je meerdere planten af om alleen de onderste grote en mooie bladeren te oogsten.
Ik wil graag voor het eind van het jaar een bijeenkomst met de oogst-leden organiseren. Om te praten over de Nieuwe Akker. Over de huidige stand van zaken en over de toekomst. Op het moment is de Nieuwe Akker kwetsbaar. Als ik uitval, om wat voor reden dan ook, dan stopt de tuin.
Daarom zou het mooi zijn als er een constructie gevonden kan worden, waardoor de Nieuwe Akker ook zonder mij door kan gaan of dat ik mij geleidelijk terugtrek. Ik word volgend jaar 60. En ook ik blijf niet eeuwig jong.
We pachten de grond voor de Nieuwe Akker van Woningbouwcoöperatie Rentree. Er zijn ideeën voor het opzetten van een stichting waarin de oogstaandeelhouders en Rentree zitting hebben. En de stichting verpacht dan de tuinderij aan een tuinder. Dan kan als er een tuinder stopt een nieuwe tuinder gezocht worden om de tuinderij aan te verpachten.
Er zijn plannen om de Nieuwe Akker te integreren in toekomstige woonwijken in het huidige gebied. Zie onderstaand plaatje.
Kortom, genoeg belangrijke zaken om met jou te bespreken. Meestal komen er op zo’n leden-vergadering zo’n 20 a 30 mensen. Ik zoek dan ook een gratis of goedkope ruimte waar we ‘s avonds door de week bijeen kunnen komen. Dus als je zelf een verwarmde ruimte hebt, of weet, waar 30 stoelen in een kring in passen, dan hou ik me graag aanbevolen. Ik wil niet meer dan € 50 uitgeven. En koffie en thee regelen we zelf wel. Ga daar iig niet extra voor betalen. Stoelen kunnen we eventueel ook zelf regelen. Tips graag mailen. Alvast bedankt!
Te oogsten:
Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.
Knolselderij(23): We beginnen met oogsten in het middengedeelte. Dus daar eerst de kleintjes oogsten. Je mag dus meerdere kleintjes nemen! Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Chinese kool(27): Staat op rechter gedeelte, achteraan. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene.
Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Groenselderij(30): Staat achteraan. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Graag om en om, als op een dambord wegsnijden. Zie oogstbericht nr. 35. Je maakt dan “beluchtingsgaten”. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.
Palmkool(31): Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Graag luchtgaten in het gewas oogsten.
Rode bieten(36): Naar achteren lopen. Dikke biet uitzoeken. Onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Winterwortels(38): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zomerpastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!
Oranje Hokkiado en Bruine butternut pompoen: Liggen in de aanhangwagen in de schuur. Ongeveer 500 gram pompoen per volwassene. Jaarabonnementhouders graag meer meenemen om thuis een voorraad aan te leggen! Respectievelijk 5 en 3 kg in totaal per volwassene!
Zolang de voorraad strekt:
Edamame(12,13): aan het eind van beide teeltbedden. Groene zaden van soja. Ongeveer 250 gram per volwassene.Sperziebonen van het ras Saxa (14): Ongeveer 250 gram per volwassene.
Krulsla(18) Staat achteraan. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.
Rucola(18) Helemaal achteraan, achter de krulsla. De rechter rijen. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.
Courgette(26): Staat op rechter gedeelte van de tuin. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.
Jan-Jaap Scholten