De Nieuwe Akker krijgt alle vele jaren hulp van vaste medewerkers op de maandag-, dinsdag- en woensdagochtend. Zij doen allerlei werkzaamheden, zoals zaaien, planten, wieden, schoffelen, harken en allerlei andere voorkomende tuinwerkzaamheden. Naast dat het hartstikke fijn is dat er hulp is, is het ook gezellig om samen op de tuin te werken. En samen tijdens de pauze in het zonnetje een kopje thee of koffie te drinken. De medewerkers krijgen als tegenprestatie een jaar rond gratis groente. Twee van deze vrijwilligers gaan stoppen. Dus er zijn nu voor het volgende seizoen, dus in 2025 ,vacatures. Misschien is het wel wat voor jou. Of ken je iemand anders. Het is een vorm van vrijwilligerswerk. Gedurende het seizoen werk je 3 uur, 1 ochtend per week. Het seizoen duurt ongeveer 6 maanden. En je kan prima vrij nemen voor je vakantie(s) of andere redenen. De vergoeding is nog niet eens zo slecht als je het uitrekent. De groente die je mag oogsten is ruim € 600 waard. Je werkt ongeveer 24-4 weken (vakantie of vrij) is 20 weken. 20 x 3 uur is 60 uur. Komt dus nog neer op ongeveer € 10 per uur. Maar je moet het niet doen voor de vergoeding, maar vooral omdat je het leuk lijkt om buiten wat met je handen te doen. Je wordt altijd door mij begeleidt en werkt meestal met mij, Jan-Jaap, en/of anderen samen. Je hoeft geen speciale vaardigheden te hebben. We kijken naar wat je kan en wat je kan leren. En je werkt in je eigen tempo. Lijkt dit misschien wat voor jou? Of ken je iemand voor wie dit wat kan zijn? Je kan het vrijblijvend uitproberen. We doen altijd 4 x op proef en kijken daarna hoe het wederzijds bevallen is. Ik hoor graag van je.

De voorbereidingen voor mijn lange reis begin volgend jaar naar Portugal vorderen gestaag. Ik ben lid geworden van de Wwoofer organisatie in Portugal. Hierdoor kan ik bij boerderijen terecht. In ruil voor een halve dag meehelpen krijg je kost en inwoning. Ik heb een andere auto gekocht. Een wat grotere ,waar ik goed in kan slapen. En ik ben de heenreis aan het plannen. Zo wil ik een tussenstop in Ecolonie in Frankrijk maken. Daar hebben ze een hele grote piramide in de tuinderij staan.

Op de Nieuwe Akker gaat het werk nog door. We hebben zelfs nog onkruid tussen de wortels gewied. Door het zachte weer van de afgelopen tijd, groeit alles nog. Verder zijn we aan het opruimen in de grote kas en hebben we een begin gemaakt met het snoeien van de knotwilgen. Doordat het niet zo druk is met werkzaamheden op de tuin, hebben we ook tijd om aan de schaftkeet te werken, die de caravan gaat vervangen.

2024 10 31 schaftkeetDe caravan valt namelijk bijna uit elkaar. De schaftkeet staat nu nog mooi droog onder een kapschuur in de buurt. Handig als je eraan wilt klussen.

Door het zachte weer blijven nog veel groenten oogstbaar. Er zijn zelfs nog wat sperzieboontjes. Moet je wel goed zoeken. De pompoenen zijn nu wel op. Ik heb er wel wat achtergehouden voor de huidige proefabonnementhouders die jaarlid willen worden. Er zijn weer aardig wat grote aubergines in de grote kas. Dus die staan weer op de lijst. En omdat de tomatenplanten wel zo’n beetje klaar zijn, gaan we ook de groene tomaten oogsten. Kan je lekkere chutney van maken. We oogsten nu in de spruiten omdat er al hele dikke inzitten. Dus alleen de dikke spruiten oogsten. Als je, wat sommige nu ook doen, de kleine spruitjes oogst, verklein je de oogst in zijn geheel. Want de kleine spruitjes krijgen dan niet de kans om groter te groeien. Dus bedenk dat als je kleine spruitjes oogst, je ook oogst van een ander wegneemt. We gaan beginnen met de prei. Ze zijn helaas niet zo dik als voorgaande jaren.

Te oogsten:

Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Prei(20) Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Knolselderij(23): Graag de knollen met weinig of geen blad eerst oogsten. Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. Richthoeveelheid; 1 knol per volwassene.

Rucola(27):Staat achter de Chinese kool. Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond te trekken. 1 Bosje per volwassene

Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij(30): Staat achteraan. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Graag om en om, als op een dambord wegsnijden. Zie oogstbericht nr. 35. Je maakt dan “beluchtingsgaten”. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Palmkool(31): Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten(32): We beginnen aan de achterkant, dus aan het eind van het teeltbed met oogsten omdat ze vooraan nog niet groot genoeg zijn. Dus even links langs de broccoli helemaal naar achteren lopen en dan stukje rechtsaf. Mooie dikke spruit uitzoeken en van de stengel afbreken. Eerst de dikste plukken. Dan kunnen de kleinere nog groeien! Dus evt. bij meerdere stronken de onderste dikke spruiten nemen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Graag luchtgaten in het gewas oogsten.

Winterwortels(38): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerpastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.

Aubergine: In de grote kas, rechter rij. Oogsten door te snijden of knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Zolang de voorraad strekt:

Sperziebonen (13 en 14): Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette(26): Staat op rechter gedeelte van de tuin. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden.

Chinese kool(27): Staat op rechter gedeelte, achteraan. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene.

Radijs(27): Staat achter de rucola. Mooi radijsje uitzoeken en uit de grond trekken. 6 per volwassene.

Rode bieten(36): Naar achteren lopen. Dikke biet uitzoeken. Onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.


Tomaten: In de grote kas. Je mag zowel groene als rode tomaten plukken. Ongeveer 250 per volwassene



Jan-Jaap Scholten