Wat in ieder geval wel in de planning staat en ook uitgevoerd gaat worden is de aanleg van een paar goede parkeervakken op De Nieuwe Akker. Elke winter komen er auto’s vast te zitten. Is ook niet zo raar. Want er wordt eigenlijk gewoon in een weiland geparkeerd. Ik heb Unicom, een vertrouwd lokaal bedrijf, de opdracht gegeven om met gebroken puin 3 parkeervakken aan te leggen.
Het werkseizoen voor de vrijwillige medewerkers zit er op. Deze week hebben we het seizoen met taart en bedankjes afgesloten. Ik kijk met plezier terug op fijn seizoen met de medewerkers.
Er wordt goed van de prei geoogst. Een deel van de prei is nog heel dun en ziet er jong uit. Sommigen vragen zich af of ze die niet beter kunnen laten staan opdat het dan nog groter groeit. Wel, door moeilijke groei omstandigheden zijn ze niet groter gegroeid. Het groeiseizoen is wel zo’n beetje voorbij. Dus veel dikker worden ze niet. Ook wijst de praktijk uit dat die paar kleintjes vaak over het hoofd worden gezien en dus vaak vertrapt worden. Dus graag alle prei oogsten. Ook de dunne.
We hebben alle planten in de grote kas opgeruimd.
De bruikbare vruchten die er nog aanhingen, hebben we in kistjes in de kas gelegd. Kan je van pakken. Zolang de voorraad strekt.
Te oogsten:
Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.Koriander(16): Heeft zich zelf een tijdje terug uitgezaaid. Is nu oogstbaar. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.
Prei(20) Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ook de dunne prei oogsten a.u.b. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Knolselderij(23): Graag de knollen met weinig of geen blad eerst oogsten. Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. Richthoeveelheid; 1 knol per volwassene.
Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Palmkool en/of boerenkool(31,33): Deze koolsoorten zijn op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je lang oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.
Winterwortels(38): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Pastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!
Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting westen, voorbij de rabarber lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zolang e voorraad strekt:
Rucola(27):Staat achteraan. Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond te trekken. 1 Bosje per volwasseneGroenselderij(30): Staat achteraan. Er zijn nog wat bruikbare stelen. Oogsten door stelen af te breken. Hoeveelheid; los een aantal stelen.
Groene tomaat; In de grote kas. Kan je o.a. chutney van maken. Max pond per persoon.
Jan-Jaap Scholten