Afgelopen weekend was er eindelijk weer een CSA-conferentie (Community Supported Agriculture) Hier kom ik mijn soortgenoten tegen. Dus ook andere boeren met een zelf-oogst-tuin. Sommigen ken ik al 10 jaar. Het voelt bijna als familie. Het was erg fijn om elkaar weer te zien. Daarnaast werden er belangrijke thema’s besproken, zoals toegang tot landbouwgrond. Veel van ons komen niet uit een boerenfamilie en hebben dus net zoals ik geen landbouwgrond in de familie. Daarom zijn er veel onzekere situaties. Ook de Nieuwe Akker pacht maar per jaar! Dus is het voortbestaan heel kwetsbaar. Dus gaat het soms ook mis. Heel schrijnend. Daarom wordt er door de CSA-beweging en andere agro-ecologische boeren hard gewerkt om deze situatie te verbeteren. En moeten wij ook, jij en ik, dat doen wat de kans op het voortbestaan van De Nieuwe Akker vergroot! Daarom is het belangrijk dat de Nieuwe Akker meer van jou wordt! Nu wordt er formeel zaken gedaan met 1 persoon. Die veeg je zo van tafel. Maar als er een hele gemeenschap betrokken is, die duw je niet zomaar weg. Hoe we dit kunnen vormgeven wil ik graag op de ledenvergadering aanstaande 19 december bespreken. Dus zet in je agenda en kom!

2020 12 17 parkerenAls je bang bent dat je auto op de parkeerplaats vast komt te zitten, kan je hem ook ter hoogte van de parkeerplaats aan de zijkant van het asfaltweggetje parkeren.
Om dan niet de weg te blokkeren kan je met één voorwiel op de rand van het weggetje en met het andere in het gras gaan staan. Kom je toch weer weg.

Nu er weer sprake is van nachtvorst, gaan er weer vliesdoeken over de groenten om ze te beschermen. Ook een mooie gelegenheid om weer met de vorstbrigade te oefenen. Al doende leert men! Dus als je gaat oogsten en er ligt een doek overheen: Geen probleem, je mag het doek er af halen. Als je na het oogsten het maar weer terug legt!

In de kleine kas staat winterpostelein. Ik heb de dichtgelopen grond tussen de geoogste rijtjes open getrokken. Kan er weer lucht in de bodem komen. Dus nu graag vanaf de achterzijde oogsten. Touwtjes leiden de boel in goede banen.

Te oogsten:

Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Koriander(16): Heeft zich zelf een tijdje terug uitgezaaid. Is nu oogstbaar. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.

Prei(20) Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ook de dunne prei oogsten a.u.b. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Knolselderij(23): Graag de knollen met weinig of geen blad eerst oogsten. Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. Richthoeveelheid; 1 knol per volwassene.

Broccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool en/of boerenkool(31,33): Deze koolsoorten zijn op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je lang oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Winterwortels(38): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting westen, voorbij de rabarber lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zolang de voorraad strekt:

Nieuwe Zeelandse spinazie(16): Helemaal achteraan. Je oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Maar je mag ook takken van een halve meter snijden en later de blaadjes ervan af halen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Rucola(27):Staat achteraan. Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond te trekken. 1 Bosje per volwassene

Groenselderij(30): Staat achteraan. Er zijn nog wat bruikbare stelen. Oogsten door stelen af te breken. Hoeveelheid; los een aantal stelen.

Groene tomaat; In de grote kas. Kan je o.a. chutney van maken. Max pond per persoon.



Jan-Jaap Scholten