De temperaturen lopen2025 02 27 verhoogde bedden rabarber op en af en toe schijnt het zonnetje. Prima weer om de tuin voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Vorig jaar hebben we zelf rabarber opgekweekt. Een deel hebben we toen gelijk uitgeplant op een vaste plek met verhoogde bedden.

Nu hebben we nog een paar extra verhoogde bedden aangelegd om de rest van de jonge rabarberplanten uit te kunnen zetten.

Maart komt in zicht. Dat betekent dat we de tuin gaan opruimen, zodat we rond half maart de tuin kunnen gaan bemesten en ploegen. Er moeten nog druppelslangen uit de grond gehaald worden, de piramide verplaatst, palen uit de grond, etc.

Ook moet ik het teeltplan zover hebben uitgewerkt dat ik weet waar de mest moet komen. En waar niet! Net zo belangrijk.

De winterpostelein is weer flink aangegroeid. Dus die kunnen we weer oogsten

Te oogsten:

Palmkool en/of boerenkool(31,33): Deze koolsoorten zijn op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je lang oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneer (35): Er is 1 rij. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting westen, voorbij de rabarber lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten