2025 03 14 ploegenHet is elk jaar weer een heel avontuur om het land klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Ik werk dan met grote machines die ik niet gewend ben en maar 1 keer per jaar gebruik. Deze keer ging het mis bij het mesten. Ik leen dan een grote tractor met een grote mestwagen erachter. Het laden van de mest ging prima. Ik gebruik dan een “verreiker”om de mest te laden. Dat ging goed. En het over de smalle Oerdijk naar de tuin rijden ook. Maar toen ik op het land de mestwagen wilde inschakelen om de mest er aan de achterkant uit te slingeren ging het mis. Pang! En daar brak de aftakas kapot. Voordat je dan een andere aftakas geregeld hebt….Die dag de klok rond gewerkt!

Zondag aan het eind van de middag was het land geploegd. Dat hebben we weer mooi in the pocket.

Het proefdraaien met potentiële medewerkers gaat ook gewoon door.

2025 03 14 compost in de kas brengenZo helpen zij met het klaar maken van de kas voor de nieuwe teelten. Volgende week wordt er bosui in de kleine kas geplant.

Aangezien al het land geploegd is, is daar niets meer te oogsten. Wel hebben we een voorraad pastinaak en schorseneren in kisten zitten. En er is door het warme weer weer volop winterpostelein in de kas. En aardperen zijn er ook nog.

Te oogsten:

Schorseneer (35): Zit in een kist onder het afdakje of in de schuur. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak(41): Zit in een kist onder het afdakje of in de schuur. Ongeveer 250 gram per volwassene. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting westen, voorbij de rabarber lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.



Jan-Jaap Scholten