Over de Bosui

De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes.
Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd.
De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken.
Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen.
Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet.
Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak.
Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren.
Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis.
Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels.
Je kunt bosui zelfs als groente serveren:
snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar.
Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout.

 


Kosjari (hoofdgerecht voor 4 personen)

400 gr. gekookte linzen
100 gr. rijst
100 gr. macaroni
olijfolie
1 bosje bosuitjes

Voor de saus:
olijfolie
1 gesnipperde ui
uitgeknepen stukje knoflook
1 ½ dl gezeefde tomaten
scheutje azijn
peper en zout

Kook de linzen, goed uit laten lekken op een zeef.
Kook de rijst en schep ze bij de linzen. Kook ook de macaroni, giet ze af en schep deze bij de linzen en de rijst.
Bak intussen in een koekenpan (met antiaanbakbodem en deksel) met een beetje olijfolie de versneden bosuitjes bruin.
Neem deze uit de pan wanneer ze bruin zijn.

Voor de saus de uiensnippers in wat olie glazig fruiten met knoflook.
Voeg de gezeefde tomaten toe met wat azijn, peper en zout.
Laat het zeker nog 10 minuten doorsudderen onder de deksel.
Dan het linzenmengsel er doorscheppen. Eventjes door laten warmen.
Eten met een gebakken visje en een lekkere salade!

 


Salade van bosuitjes (bijgerecht voor 2 personen)

1 bosje bosuitjes
1 stevige appel (Jonagold of Elstar)
1 handsinaasappel
4 tomaten
100 gram champignons

Voor de dressing:
3 eetlepels kruiden- of wijnazijn
1 theelepel mosterd
zout, peper en een snufje suiker
6 eetlepels zonnebloemolie

Maak de uitjes schoon en snipper ze fijn.
Snijd de appel in blokjes, de sinaasappel in halve parten en de tomaten in plakken.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

Maak de dressing door de ingrediënten te vermengen en over de salade te schenken.
Schep alles goed door elkaar en laat het geheel voor het serveren een half uurtje intrekken.
Een hele leuke salade om op een bedje van bijzondere sla (Lollo Rosso, Frisee, Eikenbladsla ed.)
Als voorgerecht te serveren met verse toast en boter.