Over de Champignon

De witte champignon is de populairste en meest gekweekte eetbare paddestoel.
Deze gemakkelijk te kweken paddestoel, die in het Frans Champignon de Paris heet, groeit onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. De dikke vlezige witte hoed van de champignon kan een doorsnede van 10 cm bereiken.
Ook de steel die 2 tot 5 cm lang wordt, is wit.
Tegenwoordig worden steeds meer andere soorten in de keuken gebruikt, zoals de reuzenchampignon, de kastanjepaddestoel en de oesterzwam en de shii-take.

 


Funghi al vino bianco

Maak 250 gr. Champignons schoon en snijd ze in stukjes.
Giet een glas witte wijn in een pannetje en doe daarbij een beetje zout, olie en een halve citroen.
Smoor in het pannetje de stukjes champignons 30 min. Lang op een heel laag vuur

 


Funghi al pomodoro

Neem grotere champignons, verwijder de stelen en leg de hoeden met de bolle kant omlaag op een ingevette ovenplaat.
Schep er wat tomatensaus over.
Op smaak brengen met zout en snippers peterselie en dan 10 min.
Bakken in de oven.

 


Gierst met tomaten-champignonsaus

200 gram gierst
zout
1 ui
1 teentje knoflook
100 gram champignons
6 tomaten
3 eetlepels olie
peper
snuf tijm of oregano
100 tot 150 gram geraspte belegen of oude kaas

Kook de gierst in 5 deciliter water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Maak de saus terwijl de gierst kookt.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Wrijf de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Snijd de tomaten in stukjes.
Verhit de olie en bak daarin 2 minuten lang de snippers ui en knoflook.
Bak de plakjes champignon even mee en voeg tot slot de stukjes tomaat toe.
Laat deze saus even pruttelen. Op smaak brengen met zout, peper en tijm of oregano.
Serveer de gierst met de saus en strooi er aan tafel kaas over.

 


Champignons met limoen en pepers (Voorgerecht)

250 gr  champignons
1 tl fijngesneden Spaanse peper
1 el geraspte limoenschil
1 teentje geperste knoflook
1 tl  koriander
1 tl basterdsuiker
2 el limoensap
4 el olijfolie

Bestrijk de champignons met olie.
Laat ze gaar worden onder de grill.
Meng in een kom de andere ingrediënten.
Schud de champignons met dit mengsel goed om en zet een uur in de koelkast.
In plaats van limoen kunt u ook citroen gebruiken.