Over de Chinesekool

Chinese kool komt, hoe kan het anders, van oorsprong uit het noorden van China.
Maar tegenwoordig wordt de heerlijkste Chinese kool in Hollandse kassen geteeld. Kenmerkend van Chinese kool is dat deze bladgroente, net als paksoi, de uitgesproken koolsmaak mist.
De groente bestaat uit een lichtgekleurde, langwerpige krop die zo groot is als een stevige kropsla of bladkool.
Hoe dichter bij het midden van de krop, hoe malser de bladeren zijn.
Er zijn twee typen: het granaattype, dat is een langwerpige kool met stugge bladeren en het zachtere Japanse type, en dat is een korte, brede kool.
Chinese kool smaakt prima in Oosterse, maar ook in Europese gerechten.
Door zijn knapperige en enigszins zoete smaak doet Chinese kool het ook vaak goed bij kinderen.

 


Chinese kool met champignons

1 kg Chinese kool
200 gr. champignons
3 el. olie
zout
klein stukje gemberwortel
1 dl bouillon (blokje)
snufje suiker
2 el. zoete sojasaus
½ el. maïzena
2 el. water

Was de kool in zijn geheel en laat goed uitlekken.
Verwijder de stronk en snijd de kool in repen.
Verhit de olie in de wok en fruit hierin even de fijngehakte gemberwortel, voeg de reepjes kool toe en schep deze 2 min. op een hoog vuur om.
Doe de schoongemaakte en in plakjes gesneden champignons erbij en schep nogmaals 2 min. om.
Voeg, op laag vuur, bouillon, suiker, zout en sojasaus toe, en schep nog eens een minuutje of 2 om.
Bind het gerecht tenslotte met de in water opgeloste maïzena. Lekker met rijst.

 


Chinese kool met banaan

Chinese kool
stukjes banaan
2 bolletjes gember.

Sausje:
2 el. olie
sap van een sinaasappel
1 el. gembersiroop
1 el. ketjap
2 el. bieslook
zout
cayennepeper.

Snij de Chinese kool in flinterdunne reepjes en meng de banaan en de gesnipperde gemberbolletjes er door.
Maak het sausje en schenk dat over de salade.

 


Salade met Chinese kool

4 stengels bleekselderij
0.25 kg Chinese kool
50 g walnoten
6 eetlepels zonnebloemolie
2 cl azijn
0.5 eetlepel mosterd
kruidenzout
peper
100 g kaas.

Maak een vinaigrette.
Meng de olie met de mosterd en de azijn.
Kruid met peper en kruidenzout.
Snij de kaas in dobbelsteentjes.
Maak de groenten schoon.
Snij de bleek-selderij in kleine stukjes.
Snij de Chinese kool in zeer dunne reepjes.
Meng alle ingrediënten. Overgiet kort voor het opdienen met de vinaigrette.

 


Romige chinese koolsalade (salade voor 4 personen)

750 gram Chinese kool
witte peper
suiker
1/6 liter slagroom
witte wijnazijn
2 eetlepels fijngesneden bieslook

Maak de kool schoon,
snijd de stronk eruit en snijd hem in reepjes.
Was de reepjes eventueel nogmaals in ruim water.
Maak van de slagroom, peper, suiker en de witte wijnazijn een sausje en vermeng dit met de Chinese kool.