Over de Courgette

Van dikke courgettes kun je een heerlijke ovenschotel maken.
De courgette in de lengte middendoor snijden en met een lepel het zaad verwijderen.In een pan met iets water en zout ca 5 min. voorkoken.
Eventueel de helften nog een keer doorsnijden als ze niet in de pan passen.
Dan de courgette in een ingevette ovenschaal leggen en vullen naar keuze, bij voorbeeld met restjes van de vorige dag, met roergebakken gehakt en groente, of met roergebakken groente met graan, of met een soort soufflé van groente en graan of pasta.
Wat kaas erover strooien en 20 min. in de oven.
Of met onderstaande Gierst-kerrievulling vulling. Samen met een schaal rauwkost een heerlijke maaltijd.

 


Gierst-kerrievulling

100 gr. gierst wassen en heel goed uitlaten lekken.
In 1 eetl. olie al roerende smoren tot ze wil aanbakken.
1 middelgrote ui en ½ eetl. kerrie toevoegen en nog heel even doorroeren, blussen met 2½ dl. hete kruidenbouillon, 1 laurier¬blaadjetoevoegen, aan de kook brengen en op een laag pitje 15 min. laten koken.
Roer er 1 eetl. rozijnen, ½ theel. marjolein en ½ theel. zout door en op een warmeplaats 30 min. laten nawellen.
Vlak voor het opdienen ½ dl. room of yoghurt ofkwark, 30 gr. walnoten, grof gehakt (8 hele noten apart houden voor de versiering) en 50 gr. in plakjes gesneden banaan erdoor roeren.

 


Courgettesoep

courgettesoep begin6 lente-uitjes
1 kg groene courgettes
olijfolie
klontje boter
½ citroen
8 takjes verse munt
1,4 liter groente- of kippenbouillon
5 volle eetlepels zure room
150 g verse geraspte cheddar of pittige Goudse kaas

Snijd de lente-uitjes en courgettes met de hand of met een keukenmachine in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe. Laat even sudderen tot de courgette ‘glazig’ begint te worden. Voeg de groente- of kippenbouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een blender of keukenmachine. Schep er de zure room doorheen. Laat de soep goed heet worden, maar niet koken. Schep de soep op borden en strooi er de kaas overheen en de rest van de muntblaadjes.

 


Courgette-Rondjes

Van een vrij dikke courgette 8 plakken snijden van 3 cm, zaad er voorzichtig uithalen en de rondjes koken in zout water tot ze bijna gaar zijn , 7-8 min. Op een platte schaal leggen, vullen met de gierstkerrievulling (zie voorgaand recept) en versieren meteen hele walnoot.
Kleine courgettes kun je aan plakken van ca ¾ cm snijden en in wat olie in een ruime koekenpan in ca 5 min aan beide kanten iets bruin en gaar bakken.
Eventueel een gesnipperde ui meebakken en er wat zout of kruiden naar keuze over strooien.
Grote hoeveelheden op een ingevette bakplaat leggen en bestrijken met iets olie, zout en kruiden naar keuze.
Ca 20 min. in een hete oven plaatsen.
Serveren met de bovenstaande vulling of iets anders.

 


Courgette-tomatentaart

750 gr. Courgettes
250 gr.Tomaten
100 gr. Belegen kaas
2 tenen knoflook
6 eieren
2 tl.Provençaalse kruiden
olijfolie
nootmuskaat
peper en zout

Verwarm de oven voor op 160graden Celsius.
Smeer een vuurvaste schaal dun in met olijfolie.
Ontvel de tomaten en snijd ze in plakken.
Rasp de gewassen, ongeschilde courgettes.
Bak de courgetterasp in een beetje olie in de koekenpan.
Roer alles af en toe om zodat het vocht verdampt.
Doe de fijngehakte tenen knoflook, de kruiden, het zout en de peper in dit mengsel.
Laat de courgetterasp ongeveer 10 min. Op een tamelijk laag vuur stoven.
Klop de eieren los en roer hier de kaas en wat nootmuskaatdoor.
Schep de plakken tomaat en de courgetterasp door de eieren en giet alles in de schaal.
Laat de taart in ongeveer 20 min. In de oven gaar worden.
Deze hartige taart kan zowel warm als koud gegeten worden.

 


Romige courgette-preisoep

350 gr courgette
1 prei
1 aardappel
10 gr boter of olie
2 dl melk
4 dl bouillon
zout en peper
2 eetl bieslook of munt

Courgette in blokjes snijden. (Harde schil en zaad verwijderen bij dikke courgettes)
Prei in dunne ringen en aardappels in kleine blokjes snijden.
Boter op een zacht vuur verhitten en  prei 1 min zachtjes bakken.
Courgette en aardappel toevoegen en enkele min. meebakken.
Helft v d bouillon erbij gieten en op laag vuur in 10 min. zachtjes gaar koken. Pureren.
(Melk met de rest van de bouillon aan de kook brengen en aan de soep toevoegen)
Op smaak brengen met peper en zout en voor het opdienen bestrooien met zeer fijn geknipte bieslook of munt.

 


Roergebakken paksoi met courgettes (bijgerecht voor 2 personen)

200 gr paksoi
15 gr boter
50 gr (jonge) kaas
½ courgette
65 ml crème fraiche
zout en peper

Snijd de gewassen paksoistruik in stukjes van 1,5 centimeter.
Maak de courgette schoon en snijd deze in kleine blokjes.
Verhit de boter en roerbak de groenten 2-3 minuten; zet het vuur laag en laat ze in 5 minuten beetgaar worden.
Roer de crème fraiche en de helft van de kaas erdoor.
Eventueel naar smaak ook zout en peper.
Strooi de rest van de kaas over het gerecht en serveer direct.

 


Courgetteovenschotel

750 g aardappelen
zout
peper
750 g courgette
100 g salami
2 el olie
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook
300 g rundergehakt
250 g tomaten, in stukjes
1 tl tijm
1 zakje béchamelsaus
150 g geraspte belegen kaas

Aardappelen in ruim water met zout 15-20 minuten koken.
Daarna in dunne plakjes snijden. De courgette in dunne plakjes snijden en ± 5 minuten blancheren.  
Olie verhitten, ui en fijngehakte knoflook ± 10 minuten zachtjes bakken.
Gehakt toevoegen en rul bakken.
Tomaten en tijm toevoegen en nog 10 minuten zachtjes laten koken tot een dikke saus.
Béchamelsaus volgens gebruiksaanwijzing op pak maken.
Oven voorverwarmen op 180° C.
Ovenschaal invetten. Schaal vullen: aardappelplakjes, gehaktsaus, plakjes salami, courgetteplakjes, béchamelsaus en wat kaas.
Deze laagjes herhalen tot ingrediënten op zijn, eindigen met aardappelplakjes.
Deze met béchamelsaus bestrijken en met kaas bestrooien.
In midden van oven ± 45 minuten bakken.

Tip: wil je wat sneller klaar zijn, gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes uit het koelvak in de supermarkt en/of tomaatblokjes uit blik.

 


Kip met courgette en gedroogde tomaten

600 g kipfilet
3 el gedroogde tomaten (potje)
3 sjalotjes
2 el olijfolie
1 kleine courgette
1 tl tijm
2 dl Room Culinair
1 dl kippenbouillon
2 el fijngesneden verse basilicum
zout
peper

Kipfilet en gedroogde tomaten in reepjes snijden.
Sjalotjes in halve ringen snijden.
Courgette in kleine blokjes snijden.
Kipreepjes in hete olie 5 minuten roerbakken.
Uit pan nemen en in achtergebleven vet de sjalotjes bakken, de blokjes courgette toevoegen en ± 5 minuten zachtjes meebakken.
Tomaatreepjes en tijm toevoegen en 3 minuten meebakken.
Room Culinair en de bouillon erdoor roeren.
Even aan de kook brengen en dan de reepjes kip toevoegen en warm laten worden.
Op smaak brengen met zout en peper. De basilicum erdoor scheppen.
Lekker met pasta.

Variatietip: voeg 100 g uitgebakken spekreepjes toe.

 


Kabeljauwcurry met courgette

400 g kabeljauwfilet
1 ui
1 courgette (± 350 g)
zout
peper
2 el citroensap
50 g boter
1½ el kerriepoeder
2 tl bouillonpoeder
1 el maïzena
30 gr.santen
5 takjes koriander of peterselie

Ui snipperen.
Courgette in dunne plakjes snijden.
Kabeljauw in blokjes snijden.
Kabeljauw met zout en peper bestrooien en besprenkelen met citroensap.
Boter verhitten en ui en kerriepoeder ± 3 minuten zachtjes bakken. 4 dl water en bouillonpoeder toevoegen.
Aan de kook brengen. Kabeljauw en courgette toevoegen. Afgedekt 5 minuten zachtjes koken.
Maïzena met wat water gladroeren.
Al roerend toevoegen.
Santen erdoor roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Koriander of peterselie erboven fijn knippen.
Lekker met rijst.

 


Gevulde courgettes

4 kleine courgettes
2 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
2 el olie
300 g rundergehakt
100 g fijngesneden ham
zout
peper
50 g geraspte kaas
1 el fijngeknipte kervel of peterselie
1 blikje tomatenpuree
1 bekertje zure room
1 ei, losgeklopt

De courgettes in ruim kokend water 10 minuten koken.
Ze wat laten afkoelen en in de lengte doormidden snijden.
De halve courgettes met een lepel uithollen en het vruchtvlees bewaren.
De gesnipperde uien en knoflook in de olie fruiten.
Het gehakt toevoegen en rul bakken.
Dan de fijngesneden ham, wat zout en peper, de geraspte kaas, de kervel of peterselie en het vruchtvlees van de courgettes toevoegen.
De courgettehelften hiermee vullen en ze in een beboterde ovenschaal leggen.
De tomatenpuree vermengen met de zure room en het ei en dit over de courgettes schenken.
De schotel op een rooster 45 minuten in het midden van de oven (± 175° C) zetten.
Lekker met macaroni.

 


Courgettesalade

1 grote courgette
2 el gehakte bieslook
6 el olie
2 el azijn
zout
peper
1 teentje knoflook of ½ el knoflookazijn

Courgette wassen, niet schillen.
In hele dunne plakjes schaven.
De olie, azijn, zout, peper, gehakte bieslook en uitgeperst teentje knoflook (of knoflookolie) in een afsluitbaar potje doen.
Goed schudden en over de courgetteplakjes schenken.
Voorzichtig omscheppen en even laten staan voor het serveren.

 


Courgetteroomsaus

100 g spekblokjes
1 sjalotje
250 g champignons
1 courgette (350 g)
1 el olie
1 tl Italiaanse kruiden
50 g gorgonzola
1 bekertje crème fraîche
½ el bouillonpoeder

Sjalotje snipperen,
champignons in plakjes snijden en courgette in blokjes snijden.
Olie verhitten. Spekblokjes 5 minuten zachtjes bakken.
Het sjalotje toevoegen, even mee laten bakken.
Voeg dan de champignons, courgette en Italiaanse kruiden toe.
Met deksel op de pan ± 10 minuten op zacht vuur laten stoven.
Als laatste de gorgonzola, crème fraîche en bouillonpoeder toevoegen en nog 1 minuut mee warmen.

 


Courgette-chorizosaus

2 kleine courgettes
200 g chorizoworst
6 bosuitjes
4 vleestomaten
3 el olijfolie
1 tl milde paprikapoeder
2 bekertjes crème fraîche
zout
peper
sprietjes bieslook

Courgettes en chorizoworst in blokjes snijden.
De bosuitjes in ringetjes snijden.
De tomaten in stukjes snijden.
De uitjes in de olijfolie fruiten.
Chorizo, courgette en tomaat toevoegen en zachtjes bakken, laat het vocht verdampen.
Draai het vuur laag en voeg de paprikapoeder, de crème fraîche en zout en peper naar smaak toe.
Snipper de sprietjes bieslook en op het laatst bij de saus roeren. Lekker met spaghetti.

 


Courgettetomatensaus

1 ui
500 g courgettes
4 tomaten
2 el boter
1 teentje knoflook
2 el tomatenpuree
1 tl suiker
1 tl basilicum
peper
1 tomatenbouillontablet
versgeknipte peterselie
Parmezaanse kaas

Ui snipperen.
Courgettes in stukjes snijden.
Tomaten in stukjes snijden (evt. eerst ontvellen.
Ui in de boter 3 minuten zachtjes fruiten.
Knoflook erboven uitpersen.
Courgette toevoegen en even meebakken.
Voeg dan de tomatenpuree, suiker, basilicum, peper, bouillontablet en ½ dl water toe.
Met deksel op de pan 10 minuten zachtjes stoven.
Af en toe roeren. Tomaatstukjes toevoegen en nog 5 minuten stoven.
Als laatste de fijngeknipte peterselie toevoegen.
Serveer de Parmezaanse kaas er apart bij. Lekker met schelpjespasta.

 


Zucchine

Snijd de courgettes in plakjes van een halve tot driekwart centimeter dik.
Strooi er zout over.
Schenk een laag olie in een koekenpan, genoeg om de plakjes in onder te dompelen.
Bak de plakjes in 2 tot 3 min.
Lichtbruin. Laten uitlekken en afkoelen.
Maak een marinade van een scheutje olijfolie en azijn, 1 el. Basilicum, een mespunt chilipeper, snippers peterselie en knoflook naar smaak.
Schenk de marinade over de plakjes.
Een paar uur koel wegzetten.

Frittatina

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Schaaf ui en courgette in flinterdunne plakjes.
Smoor de flinters 2 tot 3 min.
In een bodempje olijfolie en laat ze uitlekken.
Klop een paar eieren los met zout, roer ui en courgette erdoor en giet het mengsel uit over een bakplaat of in een ovenvaste schaal, in een laag die hooguit een halve centimeter dik is.
Strooi er snippers tomaat over.
Bak de omelet in de oven in 3 tot 5 min.
Snijd de omelet in stukken van ongeveer 3 bij 6 centimeter.
Steek de stukken met een pannenkoekmes van de plaat los.

 


Courgette-tomatentaart

750 gr. Courgettes
250 gr. Tomaten
100 gr. Belegen kaas
2 tenen knoflook
6 eieren
2 tl. Provençaalse kruiden
olijfolie
nootmuskaat
peper en zout

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Smeer een vuurvaste schaal dun in met olijfolie.
Ontvel de tomaten en snijd ze in plakken.
Rasp de gewassen, ongeschilde courgettes. Bak de courgetterasp in een beetje olie in de koekenpan.
Roer alles af en toe om zodat het vocht verdampt.
Doe de fijngehakte tenen knoflook, de kruiden, het zout en de peper in dit mengsel.
Laat de courgetterasp ongeveer 10 min.
Op een tamelijk laag vuur stoven.
Klop de eieren los en roer hier de kaas en wat nootmuskaat door.
Schep de plakken tomaat en de courgetterasp door de eieren en giet alles in de schaal.
Laat de taart in ongeveer 20 min.
In de oven gaar worden. Deze hartige taart kan zowel warm als koud gegeten worden.

 


Mie met zalm en courgette

80-85 gram Chinese mie of 100 gram lintmacaroni
zout en peper
1 kleine courgette
1 teentje knoflook
2-3 eetlepels olie
1 deciliter slagroom
100 gram gerookte zalmsnippers

Breng 1 liter water aan de kook in een pan,
voeg de mie en wat zout toe, draai het vuur uit en laat de pasta in 4 minuten gaar worden. Of kook de lintmacaroni volgens de gebruiksaanwijzing.
Was ondertussen de courgette, haal aan beide kanten het topje eraf en snijd de courgette in kleine blokjes.
Pel en snipper de knoflook.
Verhit de olie en roerbak de stukjes knoflook en courgette 5 minuten lang op halfhoog vuur.
Giet de slagroom erbij en hussel de uitgelekte mie door het mengsel.
Voeg op het laatst de zalmsnippers toe.
Op smaak brengen met zout en peper.
Direct serveren.

 


Spaghetti met walnoten

300 gram spaghetti
1 courgette
300 gram gepelde walnoten
200 gram geraspte parmezaanse kaas
2 eetlepels notenolie
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout en peper

Snijd met behulp van een aardappelschiller dunne slierten van de courgette.
Stop waar de zaadjes van de courgette zich bevinden.
Smoor deze courgetteslierten gedurende enkele minuten in notenolie.
Bestrooi ze met wat zout.
Kook intussen de spaghetti net gaar.
Schep de uitgelekte spaghetti, walnoten, courgetteslierten en peterselie door elkaar.
Strooi er versgemalen peper op en tenslotte de parmezaanse kaas.

 


Courgettes uit de oven. 4 personen

1 kg courgettes grof geraspt
1 tl zout, boter of olie
4 eieren
200gr. Geraspte licht belegenkaas bv. Emmentaler
1 middelgrote fijn gesnipperde ui
2 teentje knoflook
2 el gehakte peterselie (of 1 tl gedroogde)
2 el verse basilicum (of 1 tl gedroogde)
½ tl zwarte en 40 gr. Parmezaanse kaas.

Doe de geraspte courgettes in een vergiet en strooi er het zout overheen.
Laat dit ca. 10 min. uitlekken.
Intussen een mengsel maken van de eieren, kaas, ui, knoflook, peterselie, basilicum en peper.
Knijp de courgettes uit tot helemaal droog.
Vet een ovenschaal (ca. 25x18) in (ik doe zelf altijd 1 persoons bakjes).
Verhit de olie en bak de courgettes hier in ca. 4 min zacht.
Doe de courgette in de ovenschaal en giet er het eiermengsel overheen.  
Strooi de Parmezaanse kaas er overheen en zet het ca. 25-30 min in een oven van 180 graden C (gas 4).
Kan warm en koud gegeten worden.

 


Pasta met courgettes, zalm en garnalen

Voor 2 personen:
1 courgette
1 moot verse zalm, ca. 200 gr
garnalen
witte wijn
1 a 2 uien
crème fraiche
marjoraan (= zelfde als marjolijn)

Zalm gaar koken in witte wijn, zalm eruit halen, graten verwijderen. Pasta koken.
Ui fruiten en in reepjes gesneden courgette toevoegen.
Wijnsaus (voscht van de gekookte zalm) met crème fraiche op smaak maken met peper en marjoraan.
Daarna bij de courgette doen. Tenslotte de zakm en garnalen toevoegen en doorwarmen.