Over: Groenlof

De plant vormt een vrij grote, langwerpige, gesloten krop met een toegespitste punt. Het lijkt een beetje op Chinese kool of Romeinse sla. Groenlof kan wel 2 kg zwaar worden.
Deze krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje.
Ideaal voor stamppot en knapperige wintersalades.

Door groenlof een tijdje in lauw water te leggen, worden de bitterstoffen enigszins onttrokken. Andere goede voedingsstoffen ook.

 


Witlof- of groenlof salade

wit- of groenlof
appel
mandarijntje
banaan
2 eetl. Rozijnen

Was en snij de lof fijn.
Snij een ½ appel, mandarijntje en een ½ banaan aan stukjes meng dit samen met 2 eetl. rozijnen door de lof met een sausje naar keuze.
Erg lekker is het hierover enkele eetlepels licht geroosterde kokos te strooien.

 


Groenlof met seitan

½ krop groenlof
1 uitje, gesneden
1 teen knoflook, geperst
1 theel. gemalen komijn (djintan)
1 theel. Kerriepoeder
1 à 2 eetl. Citroensap
200 g seitan (pot)
1 theel. Kaneel
peper en zout
olie om in te bakken .

Was de groenlof en snijd ze in smalle reepjes.
Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie.
Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe.
Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten.
Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 min. beetgaar stoven.
Breng op smaak met peper en zout.

 


Groenlof op z’n Hongaars

1 kg groenlof
50 gr spekdobbelsteentjes
100 gr kolbasz (Hongaarse worst) of salami
1 gesnipperde ui
1 el paprikapoeder
1 dl zure room
1 tl dillegroen.

Snij de groenlof in repen.
Bak het spek zachtjes uitbakken, dan de stukjes worst toevoegen, daarna de ui erbij en als laatste de groenlof.
Met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten smoren.
Bestrooi met paprikapoeder.
Even laten meesmoren, goed door elkaar roeren, en de zure room erop gieten.
Bij het opdienen bestrooien met dillegroen. Lekker met gebakken aardappels.