Over Knolselderij
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht.
Knolselderijsoep
1 grote of 2 kleine selderijknollen
¾ liter water
3 eetl plantaardige olie of 40 gr. Boter
1 grote prei in stukjes van 1
1½ cm
1 theelepel dillezaad
1 teentje knoflook
1/4 theel zout (dit natuurlijk naar smaak)
1/8 theel witte peper
ca. 2 ½ dl melk of room
Smoor de prei en knoflook in een ruime pan tot ze glazig zijn.
Snijd de selde¬rijknol in dobbelsteentjes van + 1 cm.
Doe deze bij de gesmoorde prei en laat het ook even meesmoren.
Voeg het water toe en laat alles 20 min. koken.
(Proef of de selderij gaar genoeg is)
Voeg peper en zout naar smaak toe en de melk of room.
Laat het geheel nog 5 min. al roerende koken.
Romige knolselderijsoep (6 pers)
30 gr. boter
500 gr. knolselderij geschild en in blokjes gesneden
2 sjalotjes, gesnipperd
1 ¼ liter kippenbouillon
350 gr. aardappels, geschild en in blokjes gesneden
zout en peper
2 dl. slagroom
2 eierdooiers
3 el. gehakte peterselie
Doe de boter in een soeppan en laat smelten op een middelhoog vuur.
Voeg de knolselderij en de sjalotjes toe en bak circa 5 min.
Onder af en toe omscheppen.
Giet de kippenbouillon bij en voeg de aardappels toe.
Breng op smaak met zout en peper en breng alles aan de kook.
Leg het deksel op de pan en laat het geheel circa 30 minuten zachtjes koken of tot de groenten volledig gaar zijn.
Pureer de soep in een blender of passeer hem door een zeef.
Doe de gepureerde soep terug in de pan en breng tegen de kook aan.
Klop intussen de slagroom met de twee eierdooiers in een kom.
Roer circa 1 decilt. Warme soep door het eimengsel.
Giet het eimengsel dan al kloppend, geleidelijk in de soep.
Laat de soep even doorwarmen, maar laat hem niet aan de kook komen, omdat hij anders zal gaan schiften.
Schep de soep in soepborden en garneer met de peterselie.
Waldorf salade (salade voor 4 personen)
1 grote knolselderij
1 eetlepel citroensap
1 zoetzure appel
50 gram walnoten
1 dl mayonaise
Snijd de knolselderij in dunne juliennereepjes (½ cm dik).
Blancheer ze in kokend water (een paar seconden in kokend water leggen) met citroensap, spoel ze met koud water af en laat ze uitlekken.
Snijd de appel in kleine reepjes, breek de walnoten in grove stukken en houd een paar stukjes achter voor de garnering.
Meng alles door elkaar met de mayonaise tot een smeuïge salade.
Garneer de salade met de achtergehouden walnoten.
De salade kan naar wens aangevuld worden met ananas, banaan of sinaasappel.
Knolselderij rozetjes (4 personen)
1 grote knolselderij
1 el. citroensap
1 el. slagroom
peper
zout
50 gram geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 C.
Schil de knolselderij en maak er blokjes van.
Kook de knolselderij in water met zouten het citroensap in 20 minuten gaar.
Afgieten en samen met de peper en de slagroom pureren.
Maak nu met de slagroomspuit rozetjes op een ingevette bakplaat en strooi kaas over elke rozet.
Zet dit ca. 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en er een bruin korstje op zit.
Knolselderijsalade
½ pond knolselderij geraspt
200gr. geraspte appel
60 gr. walnoten
citroensap
ca. 1/8 l mayo/slasaus
Gebakken knolselderij met kaas
4 grote schijven knolselderij 3/4 cm dik
4 plakjes jong belegen kaas, iets kleiner dan de schijven
Verwarm een koekepan met olie of boter.
Bak de schijven hierin op een matig warm vuur + 5 min. aan iedere kant goud¬bruin (deksel erop).
Doe de kaas erop tot deze gaat smelten.
Gegratineerde knolselderij met pijnboompitten
500 gr knolselderij
2 el. boter
1 el. citroensap
1 tl. oregano
1 dl. room
50 gr. kaas, geraspt
2 el. pijnboompitten
1 mespunt peper
1 mespunt zout
Maak de knolselderij schoon en snijd deze in kleine blokjes.
Smelt de boter en fruit de knolselderij op een middel- matig vuur.
Voeg het citroensap toe.
En laat 5 minuten stoven.
Voeg de oregano, peper, zout en room toe.
Verwarm de oven in 10 minuten voor op 200 graden Celsius.
Bestrijk een ovenschotel met boter en doe hierin het groetenmengsel en voeg de pijnboompitten toe.
Verdeel de geraspte kaas er over en plaats voor het serveren de ovenschotel onafgedekt in de oven gedurende circa 20 minuten
Tip: Pureer het mengsel in de keukenmachine voordat het in de oven gaat.
Daarna aan blokjes gesneden ook heerlijk als borrelhapje.
Knollie Pangang
Snij de knolselderij in frieten.
Verwarm een weinig olie in een koekenpan bak daarin de frieten in 15 minuten gaar.
Doe ketjap, een theelepel gemberpoeder, sambal en een schep suiker in een kopje en doe er 1 el water bij.
Zet het vuur hoog en doe dit sausje bij de frietjes.
Laat het water wegkoken tot de suiker gaat caramelliseren.
De saus:
Fruit een gesnipperde ui en knoflook in een steelpan.
Voeg gembersiroop, (of gemberpoeder en suiker), gemalen komijn, ketoembar, sambal en ketjap toe.
Maak 2 el maizena aan met water.
Roer dit papje erdoor.
Breng aan de kook en voeg nog wat water toe als het te dik is.
Knolselderijschnitzel
1 knolselderij
2 eieren
1 kop paneermeel
boter
bieslook
peper en zout
citroen
Schil de knol en snij hem in plakken.
Kook de plakken bijna gaar, laat ze uitlekken en snij ze doormidden.
Wentel de “ halve manen” eerst door de paneermeel en dan door het geklutste ei en tot slot weer door het paneermeel.
Bak of frituur ze lichtbruin en strooi er peper en zout over.
Serveer met een schijfje citroen.