Over Koolraap

Koolraap behoort tot de familie van de kool.
Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond.
De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap.
Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels.
Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten.
Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.
Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten, saucijzen, rookworst, ham en lamsvlees.
Het is net zoals diverse andere koolsoorten, rijk aan vitamine.

Gebruik koolraap als groente bij "donker"vlees (rund/lam/wild), liefst met mosterd of mierikswortel als smaak¬maker erbij.
Ook in een wortel/groenteschotel (koolraap, wortel, pastinaak, knolselder, aardappel) met zeer pittige worst erbij, is de groente heerlijk.

 


Koolraap met crème fraîche (voorgerecht, 2 personen)

1 koolraap (circa 800 gram)
1 eetlepel tomatenpuree
zout & peper
4 eetlepels crème fraîche
2 theelepels paprikapoeder
1 grote ui
1 eetlepel peterselie
1 bouillontablet
25 gram boter

De koolraap wassen en in blokjes van 1 cm snijden.
Snipper de ui.
Smelt de boter en fruit de ui glazig.
Roer de koolraap, tomatenpuree en het paprikapoeder erdoor en bak dit even mee.
Verkruimel de bouillontablet en voeg 1 dl water toe.
Breng het geheel aan de kook en laat alles in circa 10 minuten zachtjes gaar worden.
Neem de deksel van de pan en laat het kookvocht verdampen.
Roer er de crème fraîche door en warm alles nog even door.
Niet meer laten koken. Breng het op smaak met peper en zout en strooi er de fijngehakte peterselie overheen.




Spaanse soep

Raap, wortel, knolselder, ui, knoflook klein snijden en in een beetje olijf¬olie smoren.
Voeg water toe (2 liter) met 2 bouillonblokjes, wat saffraan en scherpe (rozen) paprikapoeder.
Breng de soep tegen de kook aan.
Doe kikkererwten uit een potje in een zeef, spoel ze tot het water helder blijft, en voeg de bonen aan de soep toe.
Snijd een elandsworst van Ikea in kleine stukjes en laat die opwarmen in de soep.
Deze worst is heel pepe¬rig, dus wees wat zuinig met de bouillonblokjes.
De soep niet te sterk laten koken, houd hem liever tegen de kook aan. De soep is eigenlijk de volgende dag en daarna op zijn best.
Serveren met geroosterd brood




Koolraapsoep (voorgerecht voor 4 personen)

500 gram koolraap
5 sneetjes brood
1¼ liter water
50 gram boter
1 eetlepel arrowroot
scheutje room
2 uien
zout en peper

Maak de koolraap schoon, schil ze en snijd ze in kleine blokjes.
Fruit deze zachtjes in de boter met de gesnipperde uitjes.
Voeg het water toe en breng dit aan de kook.
Ontkorst het brood en voeg dit in stukjes aan de soep toe.
Kook zachtjes 30 minuten door.
Wrijf de soep door een zeef.
Verwarm de soep opnieuw,
voeg het arrowroot toe om de soep te binden.
Niet meer laten koken!
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Voeg voor het opdienen de room toe.