Over Mais

In een maiskolf zitten zo'n 750 tot 1000 maïskorrels.
Die zitten in 8 tot 24 gelijkmatige rijen gerangschikt.
Suikermaïs is economisch gezien de belangrijkste variëteit.
De lichtgele korrels zijn zacht, sappig en zoet.
Een andere variëteit is pofmaïs, gebruikt voor popcorn.
Maïsmeel bestaat uit redelijk grof gemalen witte gedroogde maïskorrels.
Polenta is Italiaans maïsmeel, dat minder zuur en plakkerig is door het soort maïs dat gebruikt wordt.
Verse maïs scheidt een melkachtige vloeistof af als we de korrels even met de vingernagel inkrassen.

Maïs mag niet blootgesteld worden aan zonlicht of hoge temperaturen omdat warmte het omzettingsproces van suiker in zetmeel versnelt.
Bewaar gedroogde korrels en meel op een donkere, droge en koele plaats.

Een hele gekookte maïskolf wordt alleen met wat gesmolten boter en wat zout geserveerd.
Gekookte maïskorrels kunnen als groente worden gegeten of in een gemengde salade worden opgedienend.
Maïsmeel kan gebruikt worden in koekjes, gebak en brood.
Polenta is een maïsbrij gemaakt van Italiaans maïsmeel.

Go to top