Paddenstoelen

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Paddenstoel is een verzamelnaam. Er bestaan duizenden soorten eetbare paddenstoelen die op grote schaal wereldwijd geoogst worden.

Een paar van de meest geconsumeerde paddenstoelen:

De champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld en kan gemakkelijk gekweekt worden. Dit type paddenstoel heet eigenlijk voluit champignon de Paris.

De oesterzwam is na de champignon wereldwijd de tweede meest gegeten eetbare paddenstoel. China is de grootste producent van deze paddenstoel.

De shiitake wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken.

De morielje is eveneens een populaire paddenstoel.

De cantharel ook wel hanenkam of eetbare cantharel genoemd, is een van de lekkerste en makkelijkst herkenbare van de niet cultiveerbare eetbare paddenstoelen.

Het eekhoorntjesbrood is bekend om zijn nootachtige smaak. Het is een veelgezochte paddenstoel, die wordt gebruikt in een groot aantal culinaire schotels.





Paddenstoelen-kaviaar

500 gr. paddenstoelen
1 grote ui
citroensap
5 volle el. Fijngehakte bieslook
boter
zout
cayennepeper
crème fraîche

Hak de paddenstoelen zeer fijn in millimeterdunne stukjes.
Bak de paddenstoelen in boter.
Bak ook de zeer fijngesnipperde ui in een klontje boter zacht en glazig.
Roer ui en paddenstoelen door elkaar en meng er behoorlijk zout en cayennepeper door.
Zet dit mengsel koud weg en laat het opstijven.
Roer er dan een beetje citroensap, veel bieslook en zoveel crème fraîche door tot het een korrelig, smeuïg mengsel is geworden.
Smeer deze paddenstoelen-kaviaar op dun gesneden boterhammetjes.






Gebakken aardappelschijfjes met oesterzwamreepjes

400 g oesterzwammen
8 aardappelen
2 cl olijfolie
1 takje tijm
peper en zout

Stoom of kook de aardappelen in de schil bijna gaar.
Snij intussen de oesterzwammen in reepjes.
Pel de aardappelen en snij ze in plakjes.
Verwarm de olijfolie in de wok en bak de oesterzwammen samen met de aardappelen op een vrij hoog vuur (ongeveer 5 minuten).
Roer af en toe, kruid met tijm.
De aardappelen moeten goudbruin gebakken zijn. Bestrooi met zout en peper.

Tip: u kunt een restje gare aardappelen gebruiken