Over de Pompoen
De pompoen is familie van de komkommer en de meloen.
Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees.
Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden.
Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groenten.
De meeste mensen gebruikten pompoenen puur als decoratie.
In Amerika echter kent men tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart (‘pumkinpie’) op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is.
Er zijn verschillende soorten pompoenen.
De oranje pompoen is de bekendste.
Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees).
Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels.
Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houd het niet op!
Pompoenen bevatten betacaroteen.
Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.