Over Prei

Prei (Allium Porrum) is familie van de ui.
De ‘bladeren’ staan dicht om elkaar heen gevouwen bovenop de stengelbodem.
Er zijn er drie soorten: zomer-, herfst- en winterprei.
De zachte zomerprei smaakt ook rauw lekker in salades.
De herfstprei wordt geoogst in het late najaar.
De winterprei kan tegen een stootje en wordt pas geoogst in februari en maart.
Bij het schoonmaken trekken we de buitenste bladeren van de plant en de lange bladeren worden ingekort anders past de prei niet in de kist.

Kooktips:
   Snijdt de prei niet in ringen, maar in de lengte open en spoel hem onder de kraan van binnen schoon
   Eet niet alleen de witte delen, ook het groene blad is smakelijk en gezond.
   In Suriname eten ze sambal van rode pepers, prei, suiker, knoflook en ketjap. Lekker heet!




Preisoep met pastinaak

Heerlijke combinatie van pittige prei met zachte pastinaak.

250 g prei, gesn.
200 g pastinaak, geschild en in plakjes gesneden
1 lt. groentebouillon
schijfjes citroen of citroensap naar smaak
olie om in te bakken.

Prei glazig fruiten in wat hete olie.
Een paar lepels gefruite prei uit de pan nemen en apart houden.
Pastinaak even meebakken en 2,5 dl bouillon erbij schenken.
15 min. zachtjes laten koken.
Rest van de bouillon erbij schenken.
Pureren.
Voor het serveren de rest van de prei door de soep roeren.
Serveren met een schijfje citroen of voor het serveren wat citroensap door de soep roeren.
Variatie: pastinaak vervangen door aardappels.





Romige preisaus (saus voor groentegerechten)

25 gram bloem
¼ liter melk
150 gram prei
25 gram Boter
zout

Laat de boter in een pan met een dikke bodem smelten.
Voeg al roerende de bloem toe en laat deze wat droger en lichtbruin van kleur worden.
Voeg tegelijkertijd de prei toe en fruit deze mee.
Doe er, al roerende, scheutje voor scheutje de melk bij; er ontstaat een gladde saus.
Een paar minuutjes zachtjes laten doorkoken en op smaak brengen met zout.




Preisalade met banaan

250 g prei
2 bananen
sap van ½ citroen
paprikareepjes.

Voor de saus:
4 eetl. yoghurt
iets zout en peper
1 theel. mosterd

De prei schoonmaken zie recept over romige suaus en in hele fijne reepjes snijden.
Eventueel 3 min. koken in iets water als u de smaak van rauwe prei te sterk vindt en uit laten lekken.
De bananen in dunne plakjes snijden en besprenkelen met citroensap.
Alles door elkaar scheppen en de saus erover verdelen en garneren met wat reepjes paprika.

Variatie:
in plaats van 2 bananen 1 appel en 1 peer in blokjes snijden en als garnering 50 g gehakte noten.




Peren – preischotel

1 kg prei
100 gr blauwe kaas of erg pittige kaas
4 peertjes
2 eieren
1 dl melk / water
50 g gehakte walnoten

De prei in de lengte doormidden snijden en goed schoonspoelen.
Daarna aan 2 cm brede stukjes snijden en in enkele eetl. olie even roerbakken.
De peren halveren, het klokhuis verwijderen en ca 5 min. voorkoken in iets water.
De prei in een ingevette ovenschaal scheppen, de kaas erover verdelen en daarop de peertjes mooi rangschikken met de bolle kant naar boven.
De eieren opkloppen met de melk / water en wat peper en zout en over de ovenschaal verdelen.  
De schaal ca 30 min. in de oven plaatsen ( 180 0 C , gasoven stand 3) tot het ei mengsel mooi brui verkleurd is.
De gehakte walnoten er halverwege de tijd over strooien.





Preistampot met pesto

100 gr walnoten
300 gr kaas
1 eetl boter of olie
800 gr fijn gesneden prei
puree van 1 kg aardappels
1 eetl groene pesto

Aardappels koken, puree van maken en vermengen met de pesto.
Prei in olie op een hoog vuur al omscheppend 4 min. bakken.
Walnoten grof hakken en in een droge pan even roosteren.
Kaas aan blokjes snijden en samen met de  prei door de puree mengen.
Bestrooien met de walnoten.

Dit recept is ook te gebruiken bij andere stampotten, bv met raapstelen, snijbiet, andijvie.






Prei en kaas gegratineerd

5 aardappelen
6oo gr prei
50 g boter
200 g verse kaas
1 dl melk
20 g erg pittige  kaas
1 teentje knoflook
1 takje tijm
zout

De aardappelen schillen, bijna gaarkoken en in plakjes snijden.
De prei schoonmaken, in ringen snijden en blancheren in kokend water met een beetje zout.
Een ovenschaal invetten met wat boter en vullen met de aardappelen en de prei.
De verse kaas mengen met de melk, de pittige gemalen kaas, de geperste knoflook en de fijngehakte tijm.
Het mengsel over de groenten gieten.
Gedurende 15 minuten laten gratineren in een op 200 graden voorverwarmde oven.





Puree met (rauwe) prei

1 kg. kruimige aardappels
250 gr. heel fijn gesneden prei
200 g jonge kaas, geraspt\
100 g tomatenpuree

Aardappels gaar koken met water en zout, eventueel afgieten en fijn stampen.
Prei, kaas en tomatenpuree erdoor roeren.
Je kunt dit ook van te voeren klaarmaken en in de oven opwarmen.

Tip: lekker met vissticks






Paprika met preisaus

Serveren met gierst of rijst en bv. groenteburgers.
250 g prei gesn
1 rode paprika in reepjes
400 g tomaten stukjes (blik)
zout naar smaak en olie om in te bakken.

Prei en paprika in hete olie 5 min. roerbakken.
Tomaten stukjes toevoegen en 10 min. op een laag vuur laten koken.
Zout naar smaak toevoegen.






Preitaart

Maak een taartbodem van 175 g tarwemeel
1/4 eetl.gist
1 dl lauwe melk
50 g boter
1/2 thl. zout

Laten rijzen en daarna uitrollen tot 3 mm en een bakvorm ermee bekleden.
750 g in dunne ringen gesneden prei in een pan met olie licht bruin fruiten, samen met 2 el kerrie.
100 g geraspte wortel of knolselderij
2 el tijm en 1/2 thl zout er door roeren en over het deeg uitspreiden.
1/4-1/8 dl melk, 2 eieren en 1 el meel kloppen en er over gieten.
Op de onderste richel 30 min. bakken in de oven op 220 C., 10 min. voor het einde 100 g pittige geraspte kaas er over strooien.





Preitaart met pruimen

Verrassend en feestelijk hoofdgerecht.
250 g prei gesn.
1 ui, gesn.
225 g bladerdeeg (5 plakjes), ontdooid
2 beschuiten, verkruimeld
4 eieren
200 g pittige (schapen)kaas, in stukjes
12 gedr. pruimen zonder pit
olie om in te bakken.

Prei en ui 5 min. smoren in hete olie.
Iets af laten koelen.
Oven voor verwarmen op 2000 C. Springvorm ( Ø 24 cm) bekleden met bladerdeeg.
Met een vork gaatjes in het deeg prikken.
Het beschuitkruim over de bodem verdelen. Eieren, kaas en prei met ui mengen en in de vorm schenken.
Pruimen erop leggen en in ong. 35 min. bruin en gaar bakken.





Pittige preitaart (hoofdgerecht voor 4 personen)

250 gram tarwemeel
100 gram boter
3 theelepels zout
10 eetlepels water
1 eetlepel olie
2 theelepels kerrie
500 gram prei, schoongemaakt gewogen
2-3 theelepels tijm
100 gram geraspte wortel
150 ml melk
2 eieren
1 eetlepel meel
50-100 gram geraspte pittige kaas
1 springvorm van 30 cm

Maak een bodem van 3 mm dik van het meel, de boter, het water en 2 theelepels zout.
Prik een paar gaatjes in de bodem om blaasvorming te voorkomen.
Verwarm de oven voor.
Verwarm in een pan de olie en smoor de prei glazig.
Smoor ook de kerrie even mee.
Roer de wortel, de tijm en 1 theelepel zout erdoor en spreid dit groentemengsel uit over het deeg.
Dek de taart af met aluminiumfolie.
Bak de taart 25 minuten bij 220 graden op de onderste richel.
Klop de eieren met de melk los en giet deze saus over de groente.
Zet de taart voorzichtig weer in de oven (zonder aluminiumfolie).
Bak de taart weer op de onderste richel bij 200 graden 20 minuten lang.
Strooi de kaas 10 minuten voor het einde over de taart en laat hem smelten.






Prei met linzen.

100 g linzen
1 laurierblaadje
iets thijm
1 kg prei
4 eetl. olie
1-2 theel. kerriepoeder

Was de linzen, week de 4-12 uur in 2 dl water en kook ze in het weekwater met wat zout en de kruiden in ca 20 min. gaar.
Opletten of er nog iets water toegevoegd moet worden.  
Maak de prei schoon als boven beschreven, snij ze in dunne ringen.
Roerbak de prei in de olie  ca 10 min. en fruit de laatste min. de kerriepoeder mee.
Schep de linzen erdoor en spalet alles voorzichtig door elkaar.
Presenteer er rijst of gierst bij.





Linzen met prei (hoofdgerecht voor 2 personen)

125 gram linzen
1 laurierblad
2 kruidnagelen
½ theelepel venkelzaad
1/3 liter bouillon
4 theelepel tijm
stukje geraspte gemberwortel
1 theelepel zout
½ eetlepel olie
1 teentje knoflook
1 prei
¼ dl kookwater van de linzen
1 eetlepel zachte boter\
2 theelepel appeldiksap
1 eetlepel fijngeknipte peterselie

Kook de linzen met de kruiden en laat ze goed uitlekken.
Verwarm, op een matig vuurtje, de olie met de knoflook en kerrie en smoor de knoflook glazig.
Smoor daarna de prei mee totdat deze met de olie is overtrokken.
Blus het geheel met de bouillon en kook de prei bijtgaar in 8-10 minuten, met de deksel op de pan.
Schep de linzen erdoor en breng alles weer op temperatuur.
Breng het gerecht op smaak met de boter, de appeldiksap en de restjes van de kruiden.





Rijstovenschotel met groenten en kwark (voor 2 personen)

150 g rijst
½ liter kruidenbouillon (van een tablet)
2 preien
1 rode paprika
25 g boter
zout, peper
1 eetlepel paprikapoeder
100 g kruidenkaas
2 eieren
225 g magere kwark

Kook de rijst gaar in de kruidenbouillon.
Laat de rijst goed uitlekken in een zeef.
Maak de groenten schoon; snijd de preien in smalle ringen en de paprika in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei en de paprika ca. 3 minuten tot de prei zacht is.
Voeg naar smaak zout en peper toe en roer de paprikapoeder erdoor.
Neem de pan van het vuur.
Snijd de kaas in piepkleine blokjes of rasp hem grof.
Klop de eieren los in een kom en klop de kaas en de kwark erdoor.
Verwarm de oven voor op 200°C. (gasstand 4).
Schep de rijst in een ovenschaal, verdeel de gebakken groenten erover en schep het kaas-kwarkmengsel erop.
Bak de schotel in het midden van de oven goudbruin en door en door heet in 20-30 minuten.





Preischotel met wortel en citroen

750 gr. prei
citroen
30 gr. boter
½ dl. bouillon
2 wortels dun gesneden
1 ui
3 tl. verse tuinkruiden
zout – peper.

Maak de prei schoon en snij het in ringen van ca. 1 cm.
Rasp de citroenschil er overheen en meng het goed.
Smelt de boter in de wok, fruit de ui en voeg de wortels toe.
Laat dit ongeveer 5 min. smoren.
Schep er dan de prei met citroenrasp doorheen.
Voeg de tuinkruiden en de bouillon toe en laat alles nog 5 min. stoven.
Maak het op smaak met peper, zout en evt. 1 tl. citroensap.





Gestoofde prei met uien

500  gram dunne prei
4 rode uien
olie om in te bakken

Prei schoonmaken, wassen en in stukken van 5 cm snijden.
Uien pellen en elk in 8 partjes snijden.
In hapjespan 2 eetlepels olie verhitten.
Hierin prei en ui ca. 4 minuten bakken, regelmatig omscheppen.
Op een laag vuur in ca 30 minuten gaar laten worden.



Lichte preitaart met rozijnen (zonder bladerdeeg)

Ingredienten:
700 gr prei (ev. incl. mais)
200 gr kaas (ev. ook nog 200 gr. kalkoenreepjes)
125 gr magere kwark (of yoghurt)
150 gr volkoren bloem
4 eieren
50 gr roomboter
100 gr rozijnen (of -deels- ananas)
kerriepoeder, zout, peper en/of andere kruiden
2 eetlepels paneermeel (of sesamzaad/kokosrasp)
3 eetlepels sesamzaad (of kokosrasp)

Voorbereiding:
Prei in ringen snijden, wassen en laten uitlekken.
Over voorverwarmen op 200 graden.
Springvorm (22 cm) invetten en bestrooien met paneermeel.

Bereidingswijze:
Boter in pan, prei met kerriepoeder bakken totdat prei geslonken is, laten afkoelen.
In een kom kwark, eieren en kruiden, zout en peper door elkaar kloppen.
In andere kom bloem, kaas en rozijnen door elkaar scheppen.
Vervolgens mengsel uit andere kom toevoegen en doorroeren.
Tenslotte de prei erdoor roeren.
Mengsel in springvorm doen en gladstrijken.
Bestrooien met sesamzaad of kokosrasp.

Taart in het midden van de oven in ong. 45 minuten gaar bakken.