Over Rammenas

Rammenas behoort tot de familie van de radijzen.
Rammenas bestaat in verschillende variëteiten:

Zwarte rammenas is een witte ronde of langwerpige wortel met zwarte schil en behoort tot de winterrammenassoort.

Rettich is een witte zomerrammenassoort. Er bestaan echter verschillende soorten kleurvarianten wat de schil van rettich betreft.

Daikon is een Japanse rammenassoort.





Rammenas salade

300 g rammenas
3 stengels grove bieslook
1/8 l zure room
wat citroensap
zout
vers gemalen witte peper
gehakte peterselie.

Schil en was de rammenas en snijd deze in smalle reepjes of rasp grof.
Snij de grove bieslook in ringen.
Roer de rammenas, bieslook en de peterselie door de zure room en breng alles op smaak met zout, peper en citroensap.





Rammenas au gratin (hoofdgerecht voor 4 personen)

2 rammenassen
1 eetlepel citroenssap
nootmuskaat
zout
20 gram boter
20 gram bloem
½ dl koffieroom
mespunt kerriepoeder
100 gram geraspte kaas
2½ dl kookvocht (van de rammenas)

Maak de rammenassen schoon en snijd ze in plakken van circa 2 centimeter dikte.
Kook ze in 3½ dl water met zout en citroensap, ongeveer 10 minuten.
Giet ze af, laat de groente uitlekken en bewaar het kookvocht.
Houd de groente warm in een voorverwarmde ovenschaal.
Maak de saus door de boter te smelten, de bloem toe te voegen en met het kookvocht een gladde saus te maken.
Maak de saus af met de koffieroom, 50 gram geraspte kaas, zout, nootmuskaat en kerriepoeder.
Schenk de saus over de gekookte rammenas en dek het geheel af met de rest van de kaas.
Plaats de schotel in de voorverwarmde grill of in een voorverwarmde oven van 225 graden Celsius tot de kaas goudbruin van kleur is.