Over Savooiekool / Groene kool

Savooiekool (ook wel Groene kool) is een dichte, donkergroene koolsoort, met gebobbelde bladeren met gekrulde randen.
Het wordt ook putjes- of kappertjeskool genoemd.
Het blad heeft een mooie nervenstructuur.
Het is één van de oudste koolrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.
Er is gele en groene savooiekool.
De laatste wordt ook wel gewoon groene kool genoemd.
Groene savooiekool heeft een gele kern.
De gele variant heeft lichtgroene tot blauwgroene buitenbladeren met een lichtgele kern.
Savooiekool heeft een stevige koolsmaak.

 


Groene kool op z’n oosters

150 g taugé
1 ui
1 teen knoflook
1 eetl. olie
400 g gesneden savooiekool
1 theel. gemberpoeder of ca 3 cm geraspte gember
zout
tamari (of ketjap)

Was de taugé en laat uitlekken.
Verhit de olie in een pan en bak de gesnipperde ui glazig.
Voeg de geperste knoflook toe, evenals de kool en de gember.
Laat alles ongeveer 5 min. zachtjes stoven.
Eventueel 1 eetl. water toevoegen.
De taugé erbij en stoof nog 3 min. Op smaak brengen met tamari en zout.
Lekker met rijst of een ander graan.

 

 


Ierse koolschotel

600 g witte, savooie- of spitskool
800 g aardappels
3 dl melk
80 g boter
100 g scherpe geraspte kaas
3 eetl. bloem
flinke  mespunt nootmuskaat
1 theel. kerrie
tamari en peper
2 eetl. fijn geknipte peterselie of selderij

Maak de kool schoon, halveer overlangs en kook ze in iets water in 15 min met wat zout gaar.
Kook de aardappels en maak er met de melk en 30 g boter een vrij stevige puree van.
Roer de kaas erdoor.
En voeg nootmuskaat, peper, zout en tamari toe.
Hak de kool in niet al te kleine stukken en strooi er bloem en kerrie over.
Schep de kool door de puree en proef of er nog wat zout, peper of tamari bij moet. Het gerecht nog even door en door warm laten worden en voor het opdienen bestrooien met peterselie of selderij.

 

 


Gevulde koolrolletjes in kerriesaus

olie
kerriepoeder
1 savooiekool
1 teen knoflook
1 blikje kerriesoep
2 uien
2 appels
75 g rozijnen
300 g quorngehakt

Haal 8-12 mooie bladeren los van de kool en kook deze 3 min. in ruim kokend water met zout.
Leg ze op een doek.
Snijd 500 g kool in fijne repen.
Roerbak in 3-4 eetl. olie het quorngehakt rul.
Snipper 1 ui en voeg de snippers met 1 teen knoflook uit de pers en 1-2 eetl. kerrie bij het quorngehakt.
Schep het geheel om en voeg kool en rozijnen toe.
Snipper de appels en schep de stukjes op het laatst erbij.
Verdeel het mengsel over de koolbladeren, sla de zijkanten van de bladeren over de vulling en maak van elk blad een gevulde rol.
Steek de rolletjes met een cocktailprikker vast of bind ze op met keukengaren.
Snipper de tweede ui en fruit deze in wat olie in een braadpan.
Roer de kerriesoep erbij en breng die aan de kook, voeg eventueel wat water toe.
Leg de koolrolletjes in de saus, dek de pan af, en stoof ze 15 min.
Lekker met rijst.

 


Gevulde koolrolletjes

olie
knoflook
shoarmakruiden
bakboter of -margarine
1 grote ui
1 kleine groene of savooiekool
1 pot vleesbouillon
1/2 l blik perziken
300 g lamsgehakt

Haal 12 grote koolbladeren los en blancheer ze 3 min. in 2 l water met 1 eetl. zout.
Laat ze uitlekken en snijd de dikke stukjes van de nerven wigvormig weg.
Snijd 250 g kool fijn.
Snipper de ui en fruit deze, met de fijngesneden kool, in 3 eetl. olie.
Knijp er 1 teen knoflook bovenuit.
Laat het mengsel wat afkoelen.
Meng er dan 1 eetl. shoarmakruiden en het losgehaalde gehakt door.
Dep de koolbladeren droog met keukenpapier.
Verdeel het gehakt over de koolbladeren,
vouw de zijkanten eromheen en rol de koolbladeren op.
Maak ze met keukengaren of een cocktailprikker vast.
Verhit in de braadpan 2-3 eetl. bakboter en bak de rolletjes rondom aan.
Voeg 1/4 l bouillon toe en breng het aan de kook.
Snijd de perziken in partjes en schep ze met 1/2 dl vocht bij de rolletjes.
Stoof het gerecht met het deksel op de pan 20 min.
Keer de rolletjes af en toe.
Lekker met rijst of couscous.

 


Savooiekool met wortels

I dl. olie
2 uien
1 savooiekool
1/2 blik tomaten
3 eetlepels peterselie
2 winterwortels
zout, peper

Verhit de olie in de wok en fruit de gesnipperde ui
Snijd de kool in reepjes.
Verdeel de wortels in plakjes van ca. 1/2 cm dik.
Schep de groente in de wok, voeg de tomaten toe en laat alles beetgaar worden in ca. 15 min. Maak het gerecht op smaak af met peper en zout.

 


Savooiekool met zaadjes

300 g savooiekool
25 g boter
1 eetl. komijnzaad
2 eetl. mosterdzaad
1 theel. appelazijn
zout en peper

Snij de kool klein en laat 3 – 4 minuten koken in water.
Giet de kool af.
Doe de boter en de zaadjes in een braadpan.
Laat langzaam heet worden.
Als de eerste mosterdzaadjes gaan springen, de kool, azijn, kruiden, peper en zout toevoegen.
Nog 5 minuten laten pruttelen.
Serveren met aardappels, rijst of couscous.

 

 


Indisch gekruide savooiekool (2 personen)

gesnipperd uitje
zeer fijn gesnipperd ½ rood pepertje
2 kleine teentjes knoflook
1½ cm2 trassi
1 eetl. Ketoembar
2 cm. gember
3 kemirinootjes
zout
3 dl. water
½ groentebouillonblokje
¼ blok santen
2 eetl. citroensap
geschaafde ½ groene kool

Samen fruiten tot het uitje glazig is,
 (in vijzel) mengen, fijnstampen en even meefruiten, hiermee afblussen.
Als de santen gesmolten is de kool erdoor scheppen en 10-15 min. zachtjes koken.

 


Groene kool met champignons

Snelle roerbakhap! Lekker bij rundvlees of kipfilet. Lekker licht.
Bereidingstijd: klein half uur

 

Ingrediënten:

1 groene kool
250 gram champignons
250 spekjes
1,5 ui
paprika
kerriepoeder/paprikapoeder
peper/zout

 

Bereidingswijze
Doe olie in de wok. Spekjes erin. Goed uitbakken. Dan spekjes er weer uitscheppen.
Champignons (in plakjes), ui (in reepjes gesneden) en de paprika (in stukjes) met paprikapoeder, en kerriepoeder in de wok fruiten.
Dan het champignonmengsel uit de pan scheppen en de groene kool (in reepjes gesneden) roerbakken in de wok.
Op het laatst alles bij elkaar doen in de wok (even flink heet laten worden) en eventueel peper/zout toevoegen… en smullen maar.

 


Koolrolletjes met gehakt – het lievelingskostje van kinderen

groene kool rolletjesIngrediënten, voor 5 porties:


1 savooiekool of groene kool
500 gr gehakt rund of half om half
1 ei
2 uien
2 teentjes knoflook
1 el paprika poeder
1 el kokosmeel
snuf cayenne peper
kokosolie of ghee om in te bakken
750 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
250 bouillon
150 gr extra geraspte boeren belegen
keltisch zeezout
peper uit de molen


Verwarm de oven voor op 190 C
Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook.
Verwijder ondertussen de buitenste donker groene bladeren van de kool, haal alle het andere blad los van de stronk en was deze schoon.
Kook de bladeren 1 à 2 minuten in het water zodat ze enigszins slap worden, maar niet heel zacht.
Giet ze af en laat afkoelen.
Snipper de uien heel fijn.
Plet de knoflooktenen en hak deze fijn.
Doe de gehakt samen met de 1/3e deel van de gesnipperde ui, het kokosmeel, het ei, de cayenne en de paparikapoeder, peper en zout naar smaak en twee lepels van de passata in een kom en meng dit goed door elkaar met een vork of met je handen.
Snijd de dikke nerf uit de koolbladeren.
Vorm een soort mini broodjes van de gehakt ter grootte van een pingpongbal ongeveer, beetje afhankelijk van hoe groot de koolbladeren zijn.
Rol de gehakt in de koolbladeren en leg de rolletjes in een ovenschaal.
Verwarm een koekenpan en smelt daarin een flinke klont kokosolie en/of ghee en fruit hierin de ui tot deze zacht is.
Giet de passata en de bouillon bij de ui en breng aan de kook.
Haal de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze samen met de peper en het zout naar smaak bij de saus, roer er de fijngesneden knoflook door en giet deze saus over de koolrolletjes. Als je de saus te dun vindt, kun je deze eventueel nog een tijdje laten inkoken voor je 'm over de rolletjes giet, zelf doe ik dat nooit.
Dek het geheel af met een laag geraspte kaas en zet zo'n 40 minuten in de voorgewarmde oven tot de gehakt gaar is.
Dit is erg lekker met bijvoorbeeld (spelt)pasta.