Over Sla

Naast de bekende kropsla zijn er ook variëteiten als veldsla, lollo bionda en lollo rossa, eikenbladsla, krulandijvie, batavia, ijsbergsla, Romeinse sla, rucola of radicchio vlot verkrijgbaar.

Kropsla is het hele jaar door verkrijgbaar. Vanwege zijn verfijnde smaak is het meteen ook de meest populaire slasoort. Kropsla heeft grote, lichtgroene of roodachtige bladeren die een losse krop vormen en gemakkelijk van de stronk los te maken zijn.

Veldsla is eveneens het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in trek in de winter- en lenteperiode. De rozetbladeren hebben een typische lepelvorm. Er zijn twee soorten, namelijk veldsla met de grote lichtgroene blaadjes en deze met de kleine donkere blaadjes (“roosjes”). Veldsla heeft een nootachtige smaak.

De slasoorten Lollo Bionda en Lollo Rossa zijn ook het hele jaar door verkrijgbaar met grote aanvoer in de zomermaanden. Beide slasoorten hebben een losse krop met een sterk gekruld blad. Lollo Rossa is de rode variant, Lollo Bionda is de gele soort.

Eikenbladsla vormt een losse, roodbruine krop. Zoals de naam reeds doet vermoeden, lijken de bladeren op eikenbladeren. Deze sla heeft een lichte notensmaak. De houdbaarheid van deze sla is echter beperkt. Eikenbladsla is het hele jaar door verkrijgbaar met uitzondering van de maand januari.

Krulandijvie is een slasoort met een vrij open krop en heeft een sterk gekruld en ingesneden blad. Het hart van de krop is geel. De buitenste bladeren zijn groen.

Batavia is een kruising van kropsla en eikenbladsla. Het blad vertoont meer golvingen en is roodbruin van kleur.

Ijsbergsla heeft een heel dichte krop en is bijzonder stevig. De bladeren zijn lekker knapperig en fris. Ijsbergsla is langer houdbaar en pittiger dan gewone kropsla.

Romeinse sla is kegelvormig met langwerpige bladeren. De buitenste bladeren zijn vrij hard en kunnen goed gestoofd worden. Het hart van de sla is bleek en zacht en kan zo gegeten worden.

Rucola, of raketsla, heeft een peperachtige smaak en wordt rauw gegeten met andere slasoorten.

Radicchio rosso is een klein rond kropje van rode bladeren met witte nerven. De radicchio heeft een zeer stevige structuur en is knapperig.

Aankopen

Kroppen sla moeten stevig aanvoelen en de bladeren moeten onbeschadigd en frisknapperig zijn. Je koopt best geen sla waarvan de bladeren slap, niet glanzend of geelachtig zijn.

Bewaren

Sla bestaat voor een groot gedeelte uit water. Daarom is de groente kwetsbaar en verlept de sla snel. Verbruik sla steeds zo snel mogelijk. Hoe verser, hoe beter. Sla is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.