Over de Snijbiet

Snijbiet is familie van de biet. Het is een ouderwetse groente die goed in het Nederlandse klimaat gedijt. Het blad en de steeltjes zijn helemaal te gebruiken. Wij verbouwen de gewone snijbiet en de zilversteel. Hiervan kun je de witte stelen ook koken of roerbakken.
Met snijbiet kan je hetzelfde doen als met spinazie.


Snijbiettaart

¾ kg snijbiet of spinazie
4 eieren hardgekookt
200 g kwark
nootmuskaat, evt. peper
200 g jonge kaas (of pittiger naar wens)
3 eetl. paneermeel

Deeg:
bakblik 24 cm
wat zout
60cl water
200 g tarwemeel of fijn meel
100 gboter.

Meng alles in een kom en kneed hiervan een stevige bal.
Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een dikte van +/- 5 mm.
Leg dit op het ingevette blik.
Was de snijbiet.
Laat de spinazie uitlekken en snij ze aan reepjes.
Meng deze met de kwark, nootmuskaat, paneermeel en de kaas.
Halveer de eieren, leg deze op het deeg,verdeel hierover de snijbiet.
Van het resterende deeg een deksel rollen en leg dit bovenop de snijbiet. Zet dit geheel 1 uur op 180oC in de oven.



Snijbietquiche

Hoofdgerecht of een hartige taart voor een feestbuffet
200gr bladerdeeg (ca 5 plakjes)
400 gr snijbiet
4 eetl. olie
1 gesneden ui
1 teen geperste knoflook
3 eieren
3 eetl. slagroom
vers gemalen peper
150 g geraspte kaas
boter voor invetten
1 eetl. paneermeel
springvorm Ø 22cm.

Bladerdeeg 15 min. ontdooien. Oven voorverwarmen op 2000C.
De snijbiet wassen en met aanhangend water en een snufjezout 2-3 min. laten slinken in een pan.
In een vergiet doen, vocht eruit drukken en grof hakken. Knoflook en ui 2 min. fruiten in hete olie.
Eieren, met slagroom en peper naar smaak loskloppen. Ui, knoflook, kaas en snijbiet er voorzichtig door scheppen. Taartvorm met boter invetten.
Bladerdeeg uitrollen tot een lap van 26 cm en de vorm ermee bekleden.
Gaatjes in het deeg prikken met een vork.
Bodem bestrooien met paneermeel.
Ei-snijbietmengsel in de vorm scheppen en in het midden van de oven in 30 min. goudbruin bakken.