Over Spinazie

Spinazie is een verzamelnaam voor een groen blad met harde nerven.
Echte spinazie behoort tot de familie van de ganzenvoetachtigen, waartoe ook de rode bietjes en de warmoes behoren.
Echte spinazie is een éénjarig gewas.
Vroeger was spinazie een verzamelnaam voor bladgroente zoals zuring, postelein en raapstelen.

 


Gebonden spinaziesoep

40 gram boter
1 grote geschilde aardappel
1 grote ui
450 gram gewassen, uitgelekte en fijngehakte spinazie
¾ lepel groentebouillon
¼ theelp. zout
½ theelp. peper
wat foelie
2 theelp. citroensap
ruim 1 dl. room

Smelt de boter.
Voeg de aardappel en de ui toe.
Smoor dit even totdat het glazig wordt, maar niet bruin.
Voeg hier 1 ltr. Water toe.
Breng aan de kook, dan de spinazie toevoegen.
Verder alle ingrediënten behalve de room.
Meng dit alles door een roerzeef of maak met de staafmixer alles fijn.
Voeg nu de room toe. Het mag niet meer koken. Serveer meteen.

 


Spinaziesalade

150 gram spinazie
200 gram tahoe
1/2 eetlp. ketjap of tamari
3 eetlp. olijfolie
4 hardgekookte eieren
200 gram belegen kaas
4 eetlp. slagroom
2 eetlp. mayonaise
2 eetlp. citroensap
zout en peper

Was de spinazie en maak ze goed droog.
Snijdt de tahoe in blokjes en marineer ze in de ketjap of tamari.
Verhit de olie in een pan en bak ze goed bruin.
Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Hak drie eieren in stukjes.
Het andere ei is voor de garnering.
Maak de saus met slagroom, mayonaise, citroensap, zout en peper en schep door het sausje de eieren en de kaas.
Leg de spinazie in een schaal hierop de saus met de andere ingrediënten en de plakjes overgebleven ei.

 


Lentepizza (heerlijk met de eerste verse spinazie)

Voor 4 stuks:
1 theelp. instant gist
225 g bloem
snufje rietsuiker
1 eetl. gedroogde rozemarijn
3 eetl. maïsmeel
zout
2 eetl. olijfolie
50 g gedroogde tomaten in olie
200 g spinazie
1 rode ui
100 g kaas, in reepjes
versgemalen zwarte peper
bakpapier

Gist, 1 theelp. bloem en suiker oplossen in 0,25 dl lauwwarm water.
Rozemarijn fijner maken met de bolle kant van een lepel en mengen met de rest van de bloem, maïsmeel en een snufje zout.
Kuiltje maken en het gistmengsel erin gieten.
Vanuit het midden roeren en geleidelijk 1,5 dl lauwwarm water toevoegen.
5 min. kneden tot een elastische bal.
Deeg insmeren met 1 eetl. olijfolie en in een kom afgedekt met plasticfolie 45 min. laten rijzen op  kamertem¬peratuur.
Oven voorverwarmen op 2000C.
Tomaten in reepjes snijden, spinazie wassen en drogen en eventueel wat fijn snijden.
Ui in ringen snijden.
Deeg in 4 stukken verdelen,
uitrollen tot vierkanten van 15 x 15 cm, op een met bakpapier beklede plaat leggen en bestrijken met 1 eetl. olijfolie.
Beleggen met spinazie, ui, tomaat en kaas en bestrooien met peper.
15 min. in het midden van de oven bakken.
NB: ook de eerste raapstelen zijn hiervoor te gebruiken

 


Lentestampot van gierst

Ook lekker met veldsla, raapstelen, andijvie of waterkers.
200 g gierst
3 dl volle melk
3 bosuitjes
3 eetl olijfolie
500 gram spinazie
250 g room- of geitenbrie
15 blaadjes basilicum
25 g boter
zout en vers gemalen peper.

Gierst wassen en 1 uur weken in 5 dl water.
Gierst met weekwater aan de kook brengen en ca 10 minuten zachtjes laten koken.
Melk tegen de kook aan verhitten en met wat zout door de gierst roeren.
Gierst 1 uur laten nawellen in een hooikist (of slaapzak).
Ondertussen de bosuitjes in ringetjes snijden en in wat olie roerbakken. Veldsla wassen en in stukjes scheuren. Brie in stukjes snijden.
Basilicum in stukjes scheuren. Gierst met een houten lepel of mixer tot een luchtige puree kloppen. Boter erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout.
Bosui, veldsla, brie en basilicum erdoor roeren en direct opdienen.

 


Spinazieschotel met ei (voor 4 personen)

900 g diepvriesspinazie
2 uien
2 eetlepels boter
2 dl room culinair
2 theelepels Italiaanse kruiden
zout
versgemalen zwarte peper
100 g geraspte kaas
4 eieren

Verwarm de oven voor op 200°C (gasstand 4).
Ontdooi de spinazie en laat hem in een zeef zeer goed uitlekken.
Pel en snipper de uien. Smelt de boter en fruit de uien glazig.
Voeg de room en de Italiaanse kruiden toe en laat de saus ca. 3 minuten zachtjes sudderen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Vet een lage ovenschaal in. Roer de spinazie en 4 eetlepels kaas door de roomsaus en doe alles in de ovenschaal. Maak 4 holletjes en breek de eieren erboven.
Strooi de rest van de kaas over de schaal.
Schuif de schaal in de oven en laat de eieren in ca. 15 minuten gaar worden.
Lekker met een pittige rösti met cajunkruiden, die als volgt gemaakt wordt:

 


Tortelloni met spinaziekaassaus (voor 4 personen)

1 pak spinazie van 750 g
500 g tortelloni
zout
200 g blauwe kaas (roquefort, Danish blue)
200 g geraspte belegen kaas
2 volle eetlepels maïzena
4 eetlepels koffieroom
peper

Laat de spinazie in pan met een bodempje water op een matig vuur ontdooien en heet worden. Roer regelmatig.
Kook de tortelloni in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing in 7-9 minuten gaar.
Giet het overtollige kookvocht van de spinazie af.
Verkruimel de blauwe kaas boven de spinazie en laat de kaas en de helft van de geraspte kaas al roerende oplossen.
Roer de maïzena glad met de koffieroom en roer dit door de spinazie.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep de afgegoten pasta door de saus en serveer direct.
Strooi aan tafel de rest van de geraspte kaas over het gerecht. Lekker met een tomatensalade en stokbrood.

 


Roerbaklinzen met spinazie

500 gr linzen
2 uien
2 eetlp. olijfolie
3 tenen knoflook
1 theelp. gemalen komijn
1 theelp. geelwortel
1 theelp. paprikapoeder
1 kg. spinazie
1 theelp. koriander
Een klein bosje peterselie (houdt iets achter voor garnering) en 200 gram yoghurt.

Kook de linzen en laat ze goed uitlekken.
Verhit de olie. Voeg hier de gesnipperde ui en knoflook toe.
Op het laatst de kruiden.
Nog 1 minuut rondspatelen.
Kook de spinazie tot ze geslonken is.
Voeg dan de linzen en kruiden toe.
Maak alles onder goed roeren warm. Breng op smaak met wat peper en zout.
Serveer dit met een dot yoghurt en wat fijngesneden peterselie.

 


Spinazieroerei op tomatenbrood.

Heerlijk als lunch of licht hoofdgerecht.
4 sneden oud brood
3 dl tomatensap
300 g spinazie
1 teentje knoflook
2 eetl. melk of slagroom
zout, vers gemalen peper
3 eetl. olijfolie
4 plakken belegen kaas.

Sneetjes brood in een wijde schaal doen en begieten met tomatensap en 10 min. goed laten intrekken.
Spinazie goed wassen, laten uitlekken en droogmaken in een theedoek of slacentrifuge.
Knoflook pellen en fijn hakken. Oven voorverwarmen op 2000C.
Eieren loskloppen met melk, zout en peper. Doordrenkt brood op de ingevette bakplaat leggen en in 10 min.
knapperig bakken. Olie verhitten in een koekenpan en knoflook hierin kort bakken.
Spinazie in gedeelten toevoegen en al roerbakkend op een hoog vuur snel laten slinken.
Eieren erbij gieten en al roerend laten stollen.
Kaas op het braad leggen en in de oven even laten smelten.
Uit de oven halen en spinazieroerei erover verdelen.

 


Spinazie met sesamdressing

300 g spinazie
2 theelp. sesamzaad
1 eetl. olie & 2 theelp. sesamolie
peper en zout.

pinazie wassen en goed laten uitlekken.
Wok verhitten en sesamzaad kort roosteren.
Sesamzaad uit de wok scheppen en apart houden.
Olie verhitten in de wok en spinazieblaadjes in 1 min. beetgaar roerbakken.
Op smaak brengen met olie, peper en zout.
Bestrooien met sesamzaad.