Maaltijdsoep van spruitjes (voor vier personen)

1 tot 1,5 kilo spruiten
4 á 5 sneetjes witbrood
bij voorkeur Zwitserse kaas: 250 gr. Raclette
5 volle eetlepels grof geraspte Appenzeller
halve eetlepel geraspte Schabzinger (groene)
1 tot 1,5 liter groentebouillon
boter

Maak de spruitjes schoon en kook of stoom ze beetgaar en doe ze in een vergiet.
Verwarm de oven op 180 graden.
Snij het brood en de Raclette kaas in dobbelstenen. Beboter een diepe ovenschaal en vul deze met spruitjes, brood en Raclette kaas, door elkaar gehusseld.
Breng de bouillon aan de kook en giet deze over de spruitjes (ze moeten net onder staan).
Bestrooi met Appenzeller en Schabzinger.
Zet de schaal zo’n 10 minuten in de oven tot de bouillon borrelt en de kaas bovenop geheel gesmolten is.
Indien geen oven aanwezig kan uiteraard alles ook in de pan gekookt worden, voorwaarde is wel, dat de kaas geheel  gesmolten is.
Serveertip: met donker boerenbrood en gezouten boter.