Over Tuinbonen

Met deze zomergroente kan iedereen letterlijk zijn eigen boontjes doppen. Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul. Jonge, niet te grote zaden zijn het lekkerst met hun zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel 'dikke duimen' of, in Brabant 'boeren boxen' genoemd. Tuinbonen worden al heel lang verbouwd: al in 6000 v.Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn. En gezond, want ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C, als je ze niet te lang kookt.
Uit 1 kilo tuinbonen haal je ongeveer 200 gram boontjes. Vind je dat wat teveel werk voor je dagelijkse 2x2, combineer de tuinboon dan met ui en tomaat.




Tuinbonen met munt (voor 4 personen)

2-3 kg tuinbonen
2 eetl. olie
5 sjalotjes
1 teen knoflook
1 laurierblaadje
2 glazen (droge) witte wijn
1 eetl. fijngesneden munt
vers gemalen zwarte peper
(eventueel 150 g. dobbelsteentjes uitgebakken spek).

Fruit de gesnipperde sjalotjes met de knoflookin de olie glazig,
voeg het laurierblad en de wijn toe, en tenslotte de gepelde tuinbonen.
Kook de bonen in 5 – 10 minuten gaar zonder deksel op de pan zodat als de bonen gaar zijn het vocht verdampt is.
Voeg de munt (en het spek) toe en schep alles goed door elkaar.
Op smaak brengen met wat peper.





Kruidige tuinbonen met aardappels

400 g. verse tuinbonen
500 g. aardappels
2 eetlp. plantaardige olie
1 grote ui
2 laurierblaadjes
2 theelp. rozemarijn
2 theelp. tijm
3 theelp. lavas
snufje nootmuskaat
zout (eventueel).

Fruit de ui in een ruime pan,
voeg er de in blokjes gesneden aardappels aan toe en laat al roerende even meebakken.
Voeg er de overige ingrediënten en 3 dl water aan toe en breng aan de kook.
Laat een kwartier sudderen.