Over Venkel

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Chinezen en Hindoestanen gebruikten venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid. De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. Via middeleeuwse handelsroutes werd het naar Europa vervoerd. De groente werd vanuit Italië in onze streken pas geïntroduceerd omstreeks het begin van de 18de eeuw. In vroeger tijden kauwden arme gelovigen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Dit voorkwam het storende geknor van hun lege maag tijdens de preek.
De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord ‘foenum’, dit betekent hooi. De Romeinen vonden namelijk dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken.

 


Fruitige venkelsalade (voor 2 personen)

1 flinke venkel
2 kleine sinaasappels
100 g kaas
olie en azijn

Snij de venkel in smalle reepjes en de sinaasappels in kleine stukjes.
Ook de kaas (jong, belegen of schimmelkaas) is in erg kleine blokjes het lekkerste voor deze salade.
Met een eenvoudige dressing van olie en ietsje azijn en eventueel iets peper is dit eenvoudige recept een heerlijk frisse traktatie.
Als u wilt kunt u er naar fantasie wat nootjes of gember door heen mengen.




Venkelsalade met ei en pestodressing (voor 2 personen)

½ krop sla
1 knolvenkel
2 eieren
2 eetl.olijfolie
1 eetl. (appel)azijn
1 theel. pesto.

Sla wassen, in stukjesscheuren en op een platte schaal verdelen.
Knolvenkel wassen, kontje weg snijdenen bovenste en droge delen van de stengels snijden.
Venkel in kleine stukjessnijden en over de sla verdelen.
Eieren koken tot dat ze hard zijn, pellen, in de lengte halveren en over de salade verdelen.
Olie, azijn en pesto goed mengen.
Dit gaat makkelijk met een kleine garde.
Dressing over de saladeschenken

 

 


Venkelsla

2 venkelknollen
2 zacht-zure stevige appels
2 el knoflookazijn
6 el (olijf)olie
1 tl mosterd
zout en peper

De venkelknollen van het groen ontdoen, wassen en zeer fijn snijden.
De appels schillen en op de grove rasp raspen.
Een dressing maken van de azijn, mosterd, zout, peper en de olie (ook in die volgorde) en door de venkelsalade scheppen.
Garneren met het fijngehakte venkelgroen.
Serveren bij geroosterde vlees- of visgerechten.

 

 


Venkel-roomsoep

1 venkel
1 ui
1 aardappel
boter
¾ l bouillon
zout
peper
1 eierdooier
1 dl room
1 tomaat

Venkel, ui en aardappel pellen/schillen en in kleine stukken snijden.
In boter licht aanbraden, bouillon erbij, aan de kook brengen en 20 min.
Laten sudderen; pureren en op smaak brengen met peper en zout.
Roer de eierdooier los met de room en schenk de soep erbij.
Garneren met venkel groen.

 

 


Venkel-wortelsoep

3 venkel knollen
2 wortels
2 gepelde tomaten of 2 dl tomatensaus
1 teen knoflook
bouillon
1 laurierblad
mespuntje Provençaalse kruiden
peper

Was de venkel en de wortels en snij ze fijn.
Kook ze gaar in een weinig water met de laurier en de geperste knoflook.
Ontvel de tomaten en snij ze in stukken.
Voeg na ongeveer 10 minuten de tomaten, de kruiden, de bouillon en wat peper toe.
Laat alles nog 3 minuten koken.

 


Venkel-citroensoep

750 g knolvenkel
2 groentebouillon blokjes (of poeder/pasta)
1 theel. venkelzaad
vers gemalen peper, zout
sap van ½ citroen

garnering:
schijfjes citroen
1 liter water opzetten met de bouillonblokjes en het venkelzaad.
Intussen de venkel schoonmaken, bij de steel en onder aan de knol eventueel bruine delen wegsnijden.
Venkelgroen afknippen en apart houden.
Knol in stukken snijden en in 15 min gaar en zacht koken in de bouillon.
Pureren en op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
Garneren met fijn geknipt venkelgroen en citroenschijfjes.
Serveren met (geroosterd) volkoren brood en verschillende soorten kaas, bijv. knoflookkaas, roquefort en vers geitenkaasje.

Tip: u kunt de anijssmaak van venkel versterken door een scheutje pastis of ouzo aan de soep toe te voegen

 

 


Heldere venkelsoep met spaghetti

10 g boter of olie
1 uitje
250 g venkel
¾ l bouillon
25 g spaghetti in kleine stukjes
½ theel gestampt anijszaad
3 eetl fijngesn  venkelblad

Bereiding: Ui fijn snipperen en in olie of boter glazig smoren.
Fijn gesneden venkel toevoegen en even meesmoren.
Bouillon, anijszaad  en spaghetti toevoegen en op een klein pitje in ca 10 min gaar koken ( vooral niet te gaar !!) voor het opdienen bestrooien met fijn geknipt venkelblad.





Vegetarische venkelschotel met olijven (hoofdgerecht voor 2 personen)

1 grote venkelknol
1 theel. olie
50 g blanke amandelen
2 eieren
aardappelpuree voor 2 personen
1 eetl. boter
zout & peper
10 zwarte olijven zonder pit
100 g jonge kaas
3/4 pakje soja cuisine
1 eetl. paneermeel

Maak de venkel schoon en snijd ze in de lengte in reepjes.
Breng ze in een pan met ruim water aan de kook.
Kook de venkel circa 5 minuten.
Laat ze in een vergiet uitlekken. Vet een ovenschaal in met de boter.
Hak de olijven en de amandelen fijn en snijd de kaas in blokjes.
Schik de venkel in de ovenschaal.
Verdeel de olijven, de amandelen en de blokjes kaas over de venkel.
Klop in een kom de eieren met de soja cuisine los.
Breng dit op smaak met peper en zout.
Maak de aardappelpuree en zet vervolgens het eimengsel, venkelmengsel en de aardappelpuree afgedekt apart. Verwarm de oven voor op 200°C of gasstand 4.
Klop het eimengsel nogmaals door en schenk dit over de venkel.
Bedek dit met de puree. Strijk het geheel glad en strooi er het paneermeel overheen.
Verdeel er wat blokjes boter over en zet de schaal in het midden van de oven.
Laat de schotel in circa 30 minuten door en door warm en goudbruin worden.
Heerlijk met gemengde sla.

 

 


Venkel à la niçoise (hoofdgerecht voor 4 personen)

3 venkelknollen
zout
1 laurierblaadje
olijfolie
3 uien
500 g tomaten
1 teentje knoflook
tijm
1 glas witte wijn
peper
zwarte olijven
geraspte kaas

Maak de venkelknollen schoon en kook ze in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat de venkel uitlekken en halveer ze.
Bak in de olijfolie de gesnipperde uien, het uitgeperste teentje knoflook en de ontvelde, gesneden tomaten.
Voeg na 15 minuten het laurierblad en de tijm toe.
Giet er dan de wijn over en de vers gemalen peper.
Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen.
Leg de venkelknollen in een beboterde ovenvaste schaal en giet er de tomatenmengsel overheen.
Leg boven op de gehalveerde olijven en bestrooi het geheel met geraspte kaas.
Laat de schotel in de voorverwarmde hete oven goudbruin kleuren.

 

 


Italiaanse venkel (voor 4 personen)

125 g champignons
40 g boter
3 teen knoflook
2 ansjovis
4 el witte wijn
1,5 dl slagroom
2 eieren
2 venkelknollen.

Snij de champignons in plakjes.
Smelt de boter en fruit de gehalveerde knoflook er bruin in.
Gooi daarna de knoflook weg.
Bak de champignons mee,
voeg de ansjovis en de wijn toe en laat dit 2-3 min. zachtjes pruttelen.
Klop de room met  de eieren en roer dit erbij.
Leg de rauwe in repen gesneden venkel op een schaal.
Dip de venkel in de saus.

 

 


Venkel in wijnsaus (2 personen)

500 g venkel
3 eetl. olijfolie
2 teen knoflook
2 dl droge witte wijn
2 dl bouillon
2 tomaten
1 laurierblad
zout
suiker
kerrie
2 eetl. gehakte peterselie
2 theel. bloem.

Snij de venkelknollen in vieren.
Verhit de olie en fruit de knoflook.
Voeg de wijn en bouillon toe, goed roeren en daarna de venkel, de in parten gesneden tomaat, laurier, peper, zout en suiker.
Laat alles 15-20 min. zacht koken.
Verwijder de laurier en doe de kerrie en peterselie er bij.
Los de bloem op in wat water en voeg dit al roerend toe.
Laat alles nog 2 min. koken onder voortdurend roeren.
Lekker bij geroosterd vlees of vis.

 

 


Gekookte venkel (eenvoudig recept)

1 kg venkelknollen
½ l bechamelsaus
zout
1 grote ui in ringen
boter

Maak de venkelknollen schoon.
Snij ze in vieren en kook ze in weinig water met wat zout in ongeveer 15 minuten gaar.
Haal de stukken uit het kookvocht.
Leg ze in een passende schaal en houdt ze warm.
Maak de bechamelsaus van een deel van het kookvocht en wat melk en schep dit over de venkelknollen.
Garneren met de goudgeel in de boter gefruite uienringen.
Serveren bij zowel vlees als visgerechten.




Venkel met boerenham

2 venkelknollen
8 plakken boerenham
azijn
olie
1 fijn gehakte ui
venkelgroen
kervel

De rokken van de venkelknol blad voor blad afplukken,
schoonmaken en in water met iets zout 8 minuten blancheren.
Vervolgens uit laten lekken en koud laten worden.
Een dressing maken van azijn, olie, venkelkookvocht, de fijngehakte ui, fijn gehakt venkelgroen en fijngehakte kervel en meng dit door de geblancheerde rokken.
Zet dit enkele uren in de koelkast en serveer ze daarna in de dressing bij de boerenham.
Een heerlijk voorgerecht of lunchgerecht.
Eventueel aanvullen met knapperig stokbrood of bruine boerenmik.

 


Venkel met kwarksaus

750 g venkelknollen
2 dl water
100 g kwark
1 el gesnipperde bieslook
peper
1 teentje knoflook
enkele takjes waterkers

De venkelknollen schoonmaken, halveren en in een bodempje water in ongeveer 10 minuten beetgaar koken.
De kwark los roeren met de bieslook, de knoflook uit de knijper en de gemalen peper en de saus apart bij de venkelknolletjes serveren.
De kwarksaus garneren met enkele takjes waterkers.
Serveren bij geroosterd vlees en vis of bij gerookte vis.

 

 


Eenvoudige ovenschotel van venkelknollen

1 kg venkelknollen
zout
2 (vlees) tomaten
8 plakjes bacon
2 el geraspte kaas

Maak de venkelknollen schoon, halveer ze en kook ze in een bodempje water in 10 minuten gaar en laat ze uitlekken.
Snij de ontvelde tomaten in plakken en leg deze in een ingevette ovenschotel.
Leg hierop de stukken venkelknol en daarboven op de plakjes bacon.
Bestrooi het geheel met geraspte kaas en gratineer de schotel 10 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Serveren bij zowel vlees- als visgerechten.

 

 


Venkel met tomatensaus (voor 2 personen)

1 grote of twee kleine venkelknolletjes
peper
zout
verse of gedroogde tijm
ca. 2 dl gezeefde tomaten (ik gebruik meer tomaten!)

Maak venkel schoon, houd het venkelgroen achter en halveer de knol.
Bestrooi de snijvlakken met peper en zout en besprenkel ze met water.
Leg de helften tegenover elkaar in een ingevette schaal en verwarm ze in de magnetron, afgedekt in ca 3 min op vol vermogen (heb je geen magnetron dan kook je ze gewoon beetgaar in een pan)
Meng de tijm door de gezeefde tomaten en schenk ze rond (en over) de venkel.
Verwarm de groente afgedekt opnieuw ca. 3 min, op vol vermogen ( of gewoon even in de oven goed doorwarmen).

 

 


Gebakken venkel met knoflookboter

3 grote venkelknollen
1 teen knoflook in dunnen plakjes
3 grote klonten boter
2 wijnglazen vermout of witte wijn
zout en peper

Verwarm de oven op 220 graden.
Snij de venkel in dunne plakjes.
Doe alle ingrediënten in een ovenschaal.
Neem een stuk vetvrij papier.
Houdt het even onder heet stromend water.
Prop het in elkaar om het soepel te maken.
Dek de venkel er mee af.
Hierdoor wordt de venkel zowel gestoomd als gebakken!
Klaar in 20 minuten.

 

 


Knolvenkel uit de oven

Venkel
2 dl bouillon
½ tl zout
10 g boter
25 g geraspte oude kaas

Houd het tere venkelgroen achter voor de garnering.
Snij de knollen overlangs doormidden.
Breng water met zout aan de kook.
Leg de halve venkelknollen met het snijvlak naar boven in het water.
Ze moeten half met water bedekt zijn.
Kook ze met het deksel op de pan ca. 10 minuten.
Haal ze uit het water en leg ze met de ronding naar boven in een vuurvaste schaal.
Leg op elke knol een klein stukje boter en bestrooi met kaas.
Garneer bij het opdienen met fijngesneden venkelgroen.
Lekker bij gebakken vis.

 

 

 


Venkel met een kruimellaagje

2 venkel
1 dl citroensap
zout en peper
1 el honing
1 el bloem
3 dl room

kruimellaagje:
75 g havervlokken
60 g bloem
100 g roggebroodkruim
60 g boter
1 teentje geperste knoflook

Snij de venkel in dunne plakken.
Kook de venkel drie minuten in water met 3 el citroensap.
Meng de venkel in een grote kom met citroensap, peper en honing.
Strooi de bloem erover. Schep in een ingevette ovenschaal.
Meng de havervlokken, bloem en roggebroodkruim.
Verhit de boter in een steelpan en bak de knoflook 30 seconden.
Giet dit in de kom over het kruimelmengsel.
En meng goed.
Strooi over de venkel.
Bak in 20 tot 30 minuten gaar op 180 graden.