Venkel à la niçoise (hoofdgerecht voor 4 personen)

3 venkelknollen
zout
1 laurierblaadje
olijfolie
3 uien
500 g tomaten
1 teentje knoflook
tijm
1 glas witte wijn
peper
zwarte olijven
geraspte kaas

Maak de venkelknollen schoon en kook ze in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat de venkel uitlekken en halveer ze.
Bak in de olijfolie de gesnipperde uien, het uitgeperste teentje knoflook en de ontvelde, gesneden tomaten.
Voeg na 15 minuten het laurierblad en de tijm toe.
Giet er dan de wijn over en de vers gemalen peper.
Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen.
Leg de venkelknollen in een beboterde ovenvaste schaal en giet er de tomatenmengsel overheen.
Leg boven op de gehalveerde olijven en bestrooi het geheel met geraspte kaas.
Laat de schotel in de voorverwarmde hete oven goudbruin kleuren.