Over Witlof

De geschiedenis van het witlof (of 'witloof' zoals het in België wordt genoemd) gaat terug tot 1830.
Op een eerder toevallige manier ontdekte men in het Brusselse dat chicoreiwortels die lang in een donkere schuur hadden gelegen, scheuten witloof kregen.
België is, na Frankrijk, de belangrijkste witlofproducent ter wereld.
In het begin werd witlof geteeld als wintergroente.
Tegenwoordig is witlof het hele jaar door verkrijgbaar.

Het is alleen als stevig witlof met een mooie witte kleur te verkrijgen.
De top moet gesloten zijn.

Witlof moet op een koele, donkere plaats worden bewaard.
Bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast.  
Als witlof aan licht wordt blootgesteld, wordt het vrij snel groen.
Wanneer witlof in een open papieren zak of een geperforeerde plastic zak op een koele plaats wordt bewaart, dan blijft het ongeveer een week houdbaar.

Om de bittere smaak van witloof te vermijden, moeten de buitenste bladeren worden verwijdert.
Snij daarna het uiteinde van de basis af.
Verwijder daarna de kegelvormige kern.
Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.  
Besprenkel de witlof met wat citroensap om de witte kleur te behouden.

Witlof kan worden gestoomd, gebakken, gestoofd of rauw gebruikt.  
Witlof is o.a. heerlijk bij vlees, vis, in salades, bij aperitiefhapjes, in soepen en stoofpot.

 

Zelf witlof kweken

De witlof die van de akker kan worden gehaald is nog niet direct klaar voor consumptie.
U moet de witlof nog zelf opkweken in een donkere ruimte.
Hoe dat werkt wordt heel duidelijk uitgelegd op deze website.

Go to top